Французький президент засуджує ісламістів і отримує гнівні відповіді
Deccan Herald

Карикатури на пророка Мухаммеда і деякі заяви президента Франції Еммануеля Макрона викликали гнів у мусульманському світі. Турецький президент закликав бойкотувати французькі товари, а парламент Пакистану прийняв резолюцію, в якій закликав уряд відкликати свого посланця з Парижа. У Франції десятки сайтів зазнали хакерських атак ісламістів.

З моменту вбивства Паті карикатури на Мухаммеда проектуються на будівлю в одному  французькому місті, і люди демонструють їх на акціях протесту по всій країні. Макрон заявив, що подвоїть зусилля, щоб зупинити консервативні ісламські вірування, що підривають французькі цінності.

Деякі діячі в мусульманському світі розцінювали це як напад на свою релігію.

Хакери-ісламісти

У ніч на вівторок, 27 жовтня, десятки сайтів пенсійних об’єднань, районних управ і бізнес-компаній у Франції зазнали хакерських атак, повідомляє DW.

Зловмисники залишили на сайтах гасла, що закликають до перемоги ісламу і пророка Мухаммеда та смерті Франції, а також зображення Макрона у вигляді свині.

В неділю французькі експерти з кібербезпеки були попереджені про хвилю кібернападів, які багато в чому повторюють кібератаки 2015 року, коли ними супроводжувалися ісламістські теракти.

Приводом для атаки стали висловлювання Макрона про вбивство 47-річного вчителя Самюеля Паті, який показав на уроці карикатури на пророка. Макрон назвав загиблого викладача «тихим героєм», убитим «боягузами», і додав, що вчитель «втілював собою республіку».

 «Самюель Паті був убитий, тому що ісламісти хочуть забрати у нас майбутнє і знають, що це не вийде зробити з такими тихими героями, як він», — підкреслив президент.

Виступаючи 23 жовтня на траурній церемонії в пам'ять про педагога, Макрон заявив, що іслам перебуває в стані кризи. «Ми не станемо відмовлятися від карикатур і малюнків», — додав він.

Саудівська Аравія та Близький Схід

24 і 25 жовтня в ряді країн Близького Сходу сотні демонстрантів вийшли на вулиці, щоб висловити обурення заявами Макрона про іслам.

Саудівська Аравія, місце народження ісламу, у вівторок засудила картинки, що ображають пророка Мухаммеда, і будь-які спроби пов'язати іслам з тероризмом, але не повторила закликів інших мусульманських держав до дій проти зображень, які демонструються у Франції.

У своїй заяві, яку цитує Reuters, представник міністерства закордонних справ також заявив, що держава Перської затоки засуджує всі акти тероризму. Мабуть, це є реакцією на відсікання голови вчителю в Парижі.

«Свобода вираження поглядів і культури повинна бути маяком поваги, толерантності та миру, що відкидає практики та дії, що породжують ненависть, насильство та екстремізм і суперечать співіснуванню», — йдеться у заяві державних ЗМІ.

У Саудівській Аравії заклики до бойкоту французької мережі супермаркетів Carrefour були популярними в соціальних мережах, хоча два основні магазини, як повідомляє Reuters з Ер-Ріяду в понеділок, заповнені людьми, як зазвичай. Представник компанії у Франції заявив, що він ще не відчув жодного бойкоту.

Компанія Majid Al Futtaim, що базується в Об'єднаних Арабських Еміратах, яка є власником і оперує супермаркетами Carrefour на Близькому Сході, заявила, що мережа підтримує регіональну економіку, купляє більшість товарів у місцевих постачальників та працевлаштовує тисячі людей.

«Ми розуміємо, що в даний час є певне занепокоєння серед споживачів у всьому регіоні, і ми уважно стежимо за ситуацією», — йдеться в заяві, надісланій Reuters у понеділок.

У сусідньому Кувейті деякі супермаркети затримують французьку продукцію відповідно до директиви кооперативного союзу.

Найвища релігійна влада Саудівської Аравії, Рада старших науковців, заявила в неділю, що образливі пророки не мають нічого спільного зі свободою вираження поглядів і лише «служать екстремістам, які прагнуть поширювати ненависть».

Бойкот французьких товарів — заклики Туреччини та інших країн

Лідери деяких мусульманських держав також сприйняли слова французького лідера з явним невдоволенням.

У понеділок у Бангладеш демонстранти тримали плакати з карикатурою на Макрона та словами: «Макрон — ворог миру», тоді як парламент Пакистану прийняв резолюцію, в якій закликав уряд відкликати свого посланника з Парижа.

Турецький президент Таїп Ердоган попросив своїх співвітчизників у понеділок припинити купувати французькі товари.

Ердоган назвав Макрона «хворим» і порадив «обстежитися на предмет його психічного стану». «У чому проблема цієї людини, яку називають Макрон, з мусульманами та ісламом? Макрону потрібне лікування на психічному рівні», — сказав Ердоган у своїй промові в суботу. У відповідь на це Франція відкликала свого посла з Анкари для консультацій.

Ердоган, який має історію напружених відносин з Макроном, заявив, що Франція дотримується антиісламської програми. «Я закликаю всіх своїх громадян звідси ніколи не допомагати французьким брендам і не купувати їх», — сказав Ердоган.

Раніше президент Туреччини виступав із подібними закликами до бойкоту, включаючи заклик не купувати електроніку зі США у 2018 році, чого не було дотримано.

У місті Кувейт супермаркет прибрав із полиць косметику та засоби по догляду за шкірою L’Oreal після того, як кооперативний союз, до якого він належить, вирішив припинити зберігання французьких товарів.

Франція є основним експортером зерна в переважно мусульманську Північну Африку, а французькі компанії в секторі автомобілів та роздрібної торгівлі також мають значний вплив на мусульманські країни.

Міністр торгівлі Франції Франк Рістер заявив, що рано обраховувати результати бойкоту — поки що кампанія була обмеженою і в основному вплинула на французький експорт сільськогосподарської продукції.

У понеділок уряд Катару опублікував заяву, в якій засудив, як він сказав, популістську риторику Макрона, що підбурює до зловживання релігією.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф написав у своєму Twitter, що образа мусульман є «опортуністичним зловживанням свободою слова. Це лише підживлює екстремізм».

 «Ми не здамося». Переговори між Макроном і мусульманами у Франції

Уряд Франції твердо виступив у відповідь на гнів мусульман, повіломляє Reuters. У своєму Twitter у неділю Макрон сказав, що Франція поважає всі розбіжності в дусі миру, але додав: «Ми ніколи не поступимося». Французьке міністерство закордонних справ закликало уряди іноземних держав відмежуватися від закликів до бойкоту.

У понеділок Макрон зустрівся з представниками мусульманської громади Франції. Зустріч проходила у закритому режимі, а Єлисейський палац не давав детальної інформації про те, про що йшлося.

Один з присутніх, Мохамед Муссауї, президент Французької ради з питань мусульманської віри, заявив, що делегати сказали Макрону, що вони проти бойкоту.

Але вони також сказали Макрону, що «мусульмани Франції стурбовані дискусіями, які намагаються сплутати їх із терористами», — сказав Мусауї французькому мовнику BFM.

Кілька французьких партнерів в Європейському Союзі підтримали французького лідера.

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив, що висловлювання Ердогана щодо Макрона є неприйнятними.

«Повна солідарність з президентом Макроном. Особистий випад не допомагає позитивному порядку денному, якого ЄС хоче проводити з Туреччиною», — написав Конте у Twitter.

«Макрон, ти — терорист № 1 в світі» — муфтій Чечні

У Російській Федерації муфтій Чечні і радник глави республіки Салах-Хаджі Межиєв назвав президента Франції Еммануеля Макрона «терористом номер 1» і «ворогом усіх мусульман». Його заява опублікована в Instagram духовного управління мусульман Чечні, повідомляє Meduza.

У своєму зверненні Межиєв засуджує акції пам'яті вбитого викладача Самюеля Паті, в ході яких на урядових будівлях у Франції демонструвалися карикатури на пророка Мухаммеда.

На думку муфтія, подібними діями Макрон «почав свій заздалегідь програшний похід проти ісламу». Межиєв стверджує, що президент Франції доручив повісити карикатури на пророка на всіх урядових будівлях країни, проте відомо лише про дві такі акції пам'яті в Монпельє і Тулузі, які тривали чотири години.

«Макрон, ти є терористом номер 1 в світі. Ти, ображаючи нашого Пророка, ображаєш всіх пророків (мир їм) і все релігії. Макрон, ти найпринизливіша істота, ворог Всевишнього Аллаха, ворог людства, ворог усіх мусульман, який не має ніяких моральних підвалин і цінностей» — написав муфтій.

Про вбивство Самюеля Паті також висловлювався глава Чечні Рамзан Кадиров. Він засудив злочин, але закликав не зачіпати релігійні почуття мусульман.

Загиблому Паті була посмертно присуджена вища нагорода країни — орден Почесного легіону. Макрон оголосив також про плани звузити дозвіл на отримання освіти вдома. Таким чином він намагатиметься запобігти поширенню «ісламістського сепаратизму».

Як ми писали раніше, 20 жовтня Макрон поговорив по відеозв'язку з президентом Росії Володимиром Путіним. Під час розмови Макрон попросив Путіна допомогти в боротьбі з тероризмом та нелегальною імміграцією.

 

Обезголовлювання французького вчителя. Поліція підозрює сім можливих співучасників злочину