ФРН спокушала США мільярдною угодою в обмін на відмову від санкцій проти «Північного потоку-2»

Німеччина нібито пропонувала США профінансувати спорудження на своїй же території двох терміналів для прийому скрапленого природного газу на приблизно мільярд євро. У відповідь США начебто мусили переглянути санкційну політику стосовно «Північного потоку-2». Про це з посиланням на свої джерела пише німецька газета Die Zeit

Йдеться про термінали у містах Брунсбюттель та Вільгельмсхафен на півночі Німеччини. У разі завершення їхнього будівництва скраплений американський газ зможе отримувати не тільки ФРН, а й інші країни Європи. Самі ж США надзвичайно зацікавлені у поставках СПГ в Європу, адже на початку століття Америка пережила «сланцеву революцію» і відтоді може конкурувати з Росією за європейського споживача.

Пропозиція німців начебто мала місце на початку серпня, після того, як міністр фінансів ФРН Олаф Шольц зателефонував американському колезі Стівену Мнучіну. У тій розмові, за даними журналістів, Шольц і анонсував пропозицію Мнучіну. Буквально через два дні голова мінфіну ФРН надіслав у США конфіденційний неформальний урядовий документ з пропозицією щодо будівництва двох терміналів.

Важливо і те, що серпневі «контакти» Німеччини та США стосовно «Північного потоку-2» відбулися перед отруєнням російського політика Олексія Навального. Після того, як в ФРН дійшли висновку, що за спробою вбивства Навального можуть стояти спецслужби РФ, німці заговорили про припинення будівництва газогону. Хоча канцлер Німеччини обмежилась дипломатичним коментарем: «Ще не прийняла остаточного рішення». 

Висловився з приводу отруєння Навального, будівництва «Північного потоку-2» і позиції Німеччини і голова НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв. На його думку, німці навряд чи відмовляться від прокладання газогону, навіть беручи до уваги отруєння Навального. Саме тому, наголошує Коболєв, політика України щодо «Північного потоку-2» має бути сконцентрована на збереженні або навіть посиленні санкцій США.  

До слова, днями журналісти видання Politico опублікували матеріал, у якому радили Німеччині, як елегантніше відмовитися від «Північного потоку-2». Варіантів назбирали аж шість. Головне тепер — політична воля ФРН.