Футбольна Суперліга повертається. Скандальний проєкт виграв суд і представив новий формат турніру
Unsplash

Революційний футбольний проєкт Суперліга повертається у гру.

У четвер, 21 грудня 2023 року, Суд ЄС ухвалив рішення на користь Суперліги і проти ФІФА і УЄФА, чинних монополістів на проведення світових і європейських турнірів.

Що це означає і яким може бути проєкт Суперліга — пояснює Chas News.

Що таке футбольна Суперліга

Коротко зміст «попередньої серії».

Два с половиною року тому, у квітні 2021-го, найбагатші і найпопулярніші футбольні клуби Європи оголосили про створення окремого футбольного турніру — Суперліги.

Він мав проходити поза егідою УЄФА — Європейської спілки футбольних асоціацій, яка зараз регулює і проводить, зокрема, єврокубкові турніри — Лігу чемпіонів, Лігу Європи і Лігу Конференцій.

Розкольниками стали 12 клубів з Англії, Іспанії і Італії:  «Арсенал», «Ліверпуль», «Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед», «Тоттенхем», «Челсі», «Атлетико», «Барселона», «Реал», «Інтер», «Мілан», «Ювентус» (Італія).

УЄФА та ФІФА виступили проти створення альтернативної ліги і пригрозили клубам і гравцям, що братимуть участь в Суперлізі, санкціями.

Вболівальники по всій Європі влаштували акції протесту проти розколу у футболі і його поділу на багатих і бідних.

Зрештою більшість з 12 клубів Суперліги оголосили про вихід з проєкту.

Яке рішення ухвалив Суд ЄС щодо Суперліги

Ідеологи Суперліги не заспокоїлись і подали на ФІФА і УЄФА в суд. І ось зараз, коли про Суперлігу всі забули як про мертвонароджений проєкт, рішення суду повертає Суперлігу у гру.

Суд постановив, що заброняючи Суперлігу, ФІФА та УЄФА порушують законодавство ЄС про конкуренцію та свободу надання послуг.

«Правила Міжнародної федерації футболу (ФІФА) і Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА), згідно з якими, будь-який проєкт нового клубного футбольного змагання, зокрема, Суперліга, підлягає попередньому дозволу і забороняє клубам і футболістам брати участь у ньому, а також погрози санкціями, є незаконними.

Це пов'язано з тим, що повноваження ФІФА та УЄФА не підпорядковуються жодним критеріям, які гарантували б їхній прозорий, об'єктивний, недискримінаційний та пропорційний характер. Так само правила, які надають ФІФА та УЄФА виключний контроль над комерційним використанням прав, отриманих від цих змагань, можуть обмежувати конкуренцію, беручи до уваги важливість останніх для ЗМІ, споживачів і громадськості», – йдеться у рішенні Суду ЄС.

Здобувши перемогу в суді, організатори Суперліги негайно повідомили про план запустити проєкт у 2025 році. А також ознайомили з можливим форматом.

Футбольна Суперліга: формат, учасники, трансляції

Проєкт Суперліга передбачає участь 64 команд, які поділять на 3 дивізіони. По суті, це виглядає як альтернатива трьом існуючим єврокубкам УЄФА.

На перший сезон 2025/26 клуби відберуть «на основі індексу прозорих критеріїв, заснованих на результатах».

Організатори Суперліги наполягають, що «проєкт повністю сумісний із національними змаганнями і відкритий для всіх».

Дивізіон Star: 16 команд

  • Груповий турнір — 2 групи по 8 команд, ігри вдома та на виїзді, по чотири найкращі виходять до плей-офф, який починається з 1/4 фіналу.
  • Дві найгірші команди дивізіону Star вилітають до Дивізіону Gold.

Дивізіон Gold: 16 команд

  • Груповий турнір — 2 групи по 8 команд, ігри вдома та на виїзді, по чотири найкращі виходять до плей-офф, який починається з 1/4 фіналу.
  • Дві найкращі команди Дивізіону Blue виходять до Дивізіон Star. Дві найгірші команди дивізіону Gold вилітають до Дивізіону Blue.

Дивізіон Blue: 32 команди

  • Груповий турнір — 4 групи по 8 команд, ігри вдома та на виїзді, по дві найкращі виходять до плей-офф, який починається з 1/4 фіналу.
  • Дві найкращі команди Дивізіону Blue виходять до Дивізіон Gold. Двадцять найгірших — вилетають, іхнє місце у новому сезоні займуть клуби з європейських ліг з найкращими показниками.

Наразі єдиними відданими учасниками Суперліги є іспанські «Реал» і «Барселона».

ЗМІ пишуть, що за останні місяці організатори Суперліги знову зв’язалися з приблизно 60 клубами Європи.

Також Суперліга також планує створити платформу для трансляцій під назвою Unify, яка має бути повністю безкоштовною для вболівальників.

Реакція футбольних клубів і ліг Європи на рішення суду щодо проєкту Суперліга

Окрім босів «Реала» і «Барселони» рішення суду на користь Суперліги привітав президент італійського «Наполі» Ауреліо Де Лаурентіс.

Але переважна більшість футбольної спільноти засудила намір розколоти європейський футбол.

Проти створення Суперліги висловились, зокрема, керівники «Манчестер Юнайтед», «Баварії», «Атлетіко», «Баварії».

Нова реформа єврокубків: що планує УЄФА

Цікаво, що, за даними іспанського El Pais, УЄФА та Європейська асоціація клубів (ECA) самі обговорюють чергову реформу єврокубків.

Видання пише, що можливий перехід на три дивізіони по 18 команд: Суперліга, Ліга Європи та Ліга претендентів.

З дотриманням умов безпеки: в Україні на спортивні змагання допускатимуть глядачів