Генасамблея ООН затвердила резолюцію про виплати репарацій Україні від рф

Сьогодні, 14 листопада, Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про відшкодування збитків Україні завданих вторгненням рф.

За ухвалення проєкту проголосували 94 країни, утрималися — 73. Проти затвердження резолюції виступили 14 держав, серед них — рф, Білорусь, Китай, Куба, КНДР, Іран, Сирія, Зімбабве. 

Автором документу «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України» стали майже пів сотні країн, включно з Україною.

У резолюції зазначається, що росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права в Україні та прав людини, а також повинна відшкодувати збитки, які спричинила.

Крім того, у проєкті йдеться, що необхідно створити у співпраці з Україною міжнародний механізм для відшкодування збитків.

Також резолюція рекомендує державам сформувати «міжнародний реєстр збитків для реєстрації доказів, заподіяних усім зацікавленим фізичним і юридичним особам, а також державі Україна внаслідок міжнародних протиправних діянь росії в Україні».

Нагадаємо, 2 березня Генасамблея ООН прийняла резолюцію із закликом до Росії негайно вивести війська з території України. «За» тоді проголосувала 141 держава, 35 (Китай, Індія, Пакистан, Казахстан та інші) утрималися та 5 (Росія, Білорусь, Сирія, Еритрея та КНДР) проголосували проти.

24 березня Генасамблея схвалила ще одну резолюцію — «Гуманітарні наслідки агресії проти України». ЇЇ підтримали 140 держав, 38 утримались і 5 проголосували проти.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Генасамблея ООН призупинила членство росії в Раді з прав людини