Генсек НАТО вважає Путіна відповідальним за дії російської влади — і за замахи на вбивство теж
Kafkadesk

НАТО вважає президента Путіна відповідальним за агресивні дії російської влади, включаючи замахи на вбивство політичних опонентів та порушення міжнародного права.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє «Голос Америки».

Він коментував теми зустрічі міністрів закордонних справ НАТО, яка почнеться у вівторок.

«Президент Путін врешті є відповідальним за всі дії, до яких вдається російська держава. Ми бачили цей шлях агресивної поведінки, включаючи спробу цілеспрямованого вбивства опонентів. Ми в НАТО дуже занепокоєні повідомленнями про те, що Росія обіцяє винагороду за вбивство військовослужбовців НАТО в Афганістані» — наголосив Столтенберг.

Цей курс і таку поведінку він назвав неприйнятними. Так генсек відповів на питання преси, чи згоден він із оцінкою, що прозвучала від президента США про те, що Путін є «вбивцею».

Він зауважив, що відносини між НАТО і Росією були складними вже протягом певного часу через поведінку самої Росії. Вона порушує міжнародне право, застосовує військову силу проти сусідів, зокрема Грузії та України, й несе відповідальність за агресивні дії проти країн Альянсу. Це кібератаки та втручання у внутрішні політичні процеси.

За словами Столтенберга, саме така поведінка Росії призвела до найбільшої адаптації Альянсу з часів завершення «холодної війни». Блок посилює сили швидкого реагування, розгортає бойові групи на сході Альянсу, збільшує оборонні витрати та розвиває системи кіберзахисту.

Генсек НАТО заявив про те, що країни-союзниці засуджують агресивну зовнішню політику Росії, а також її ставлення до власного народу. Це насильство та репресії проти учасників мирних демонстрацій та проти політичних опонентів.

Разом з цим, зауважив політик, НАТО залишає відкритими канали для діалогу з Росією.

Ми залишатимемося твердими і сильними, але водночас дотримуватимемось нашого двоєдиного підходу: стримування й оборона та діалог. Тому що ми маємо говорити з Росією. Ми прагнемо кращих відносин з Росією, але, навіть якщо це не вдається, ми маємо підтримувати з нею навіть складні стосунки, як із сусідом

Столтенберг уточнив, що це включає й контроль над озброєнням. Він привітав продовження США та РФ нового договору START, який він назвав «дуже важливим документом у сфері контролю над озброєнням».

Передісторія

Після агресії РФ проти України у 2014 році НАТО повністю припинило співпрацю з Росією у військовій сфері. Проте Альянс підтримує канали зв’язку з цією країною для вирішення ймовірних конфліктних ситуацій та непорозумінь.

Цього тижня в Брюсселі відбувається зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО. У вівторок до Брюсселя прибуде держсекретар США Ентоні Блінкен. Серед питань, які планують обговорити на засіданні НАТО — стримування Китаю та Росії, роль НАТО в Афганістані, посилення кібербезпеки, протистояння змінам клімату та інше.

«НАТО — найпотужніший і найуспішніший альянс в історії», — йдеться в заяві Держдепу США, виданій напередодні візиту Блінкена. У американському дипломатичному відомстві відзначили, що НАТО оберігає безпеку мільярда людей в Європі та Північній Америці.

«Разом Альянс стримує та охороняє від широкого кола викликів у сфері безпеки, включаючи російську агресію, тероризм, гібридні та кіберзагрози. НАТО також працює над тим, щоб відповісти на ризики, які несе Китай для наших спільних інтересів у сфері безпеки та міжнародного порядку, заснованому на правилах», — заявив Держдеп.

НАТО надасть більше грошей на військову діяльність біля кордонів з РФ