Генсек НАТО закликав Грузію прискорити підготовку до членства в Альянсі

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Грузію використовувати всі можливості для зближення з Альянсом і прискорити підготовку до членства.

Про це він сказав під час зустрічі з прем’єром Грузії Георгієм Гахарією в Брюсселі.

Як повідомляє «Європейська правда», генсек зазначив, що Грузія є одним з найважливіших партнерів НАТО, який сприяє спільній безпеці Альянсу, у тому числі через участь у навчальній місії НАТО в Афганістані.

Столтенберг підкреслив, що на початку 2020 року Альянс та Грузія домовилися ще більше зміцнити своє партнерство. За його словами, НАТО вітає прогрес, досягнутий Грузією в проведенні реформ, у модернізації збройних сил і зміцненні демократії.

«І я закликаю вас продовжувати повною мірою використовувати всі можливості для зближення з НАТО. І готуватися до членства. Ми розраховуємо на те, що Грузія забезпечить проведення виборів наступного місяця відповідно до найвищих міжнародних стандартів», — сказав Столтенберг.

Прикметно, що донині заклики Грузії до членства в таких формулюваннях в промовах генсека Альянсу не з’являлися. При цьому НАТО визнає прагнення Грузії до членства в Альянсі — так само і щодо України.

НАТО ухвалив на саміті в Бухаресті в 2008 році, що Україна та Грузія будуть членами Альянсу.

Нагадаємо, що Саакашвілі йде на вибори в Грузії й бажає стати прем'єр-міністром. За словами політика, він готовий бути «перехідним» прем'єром, тобто займати посаду не повний строк.