Генсек ООН заявив, що світ перебуває у найгіршій економічній кризі за сто років
Олег Андрос

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що зараз триває найгірша економічна криза за останні сто років. Про це він заявив під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі (ВЕФ) у понеділок, 25 січня.

«Понад 2 млн людей померли, і ми знаходимося в найгіршій економічній кризі за приблизно сто років», — констатував він.

Світ між Китаєм та США

Зокрема, Гутерріш попередив про можливість розпаду світу «на дві частини» на чолі з двома головними світовими економіками — Китаєм і США.

«Світ розпадається на дві частини на чолі з двома найбільшими економіками на Землі, з двома різними домінуючими валютами, власними правилами торгівлі, власним інтернетом, власними геополітичними і військовими стратегіями, що дають нульову суму», — повідомив генсек ООН.

За його словами, станеться «колосальний розлом», і країни-члени ООН «повинні зробити все можливе, щоб запобігти такому поділу».

При цьому Гутерріш висловив упевненість, що в 2021 році у світу «є унікальна можливість, щоб при відновленні від пандемії COVID-19 перейти від крихкості до стійкості». Для цього, за словами генсека, необхідно, щоб «уряди, міжнародні організації, приватний сектор та громадянське суспільство працювали разом»

«Нашим спільним напрямком повинно бути досягнення Цілей сталого розвитку», — зазначив він. У зв’язку з цим глава ООН також нагадав про свою ініціативу Нового соціального контракту і Нового глобального договору, які «дозволять створити для всіх рівні можливості при забезпеченні загальних прав і свобод».

За озвученими ним даними з доповіді ООН «Світовий економічний стан і перспективи», в 2020 році світова економіка скоротилася на 4,3%, що більш ніж в 2,5 рази перевершило негативні показники світової фінансової кризи 2009 року.

Міжнародна організація праці оцінила збитки від пандемії COVID-19

Пандемія COVID-19 спричинила втрату чверті мільярда робочих місць. Про це пише у дослідженні, оприлюдненому 25 січня Міжнародна організація праці (МОП).

Вона зазначає, що протягом 2020 року в усьому світі було скорочено 8,8% робочого часу, що еквівалентно 255 млн повних робочих місць. Це вчетверо більше, ніж під час фінансової кризи 2008-2009 років.

Такі втрати пояснюються або скороченням робочого часу тих, хто працює за наймом, або безпрецедентним скороченням робочих місць, що охопило 114 млн людей в усьому світі.

За даними МОП, 71% втрат зайнятості (81 млн людей) стався у формі не безробіття, а бездіяльності: люди залишили ринок праці, оскільки не змогли працювати, можливо, через жорсткий карантин.

Внаслідок цього сукупні доходи працівників у світі скоротились на 8,3% — на $3,7 трлн. Це 4,4% глобального ВВП.

МОП зазначає у звіті, що проблеми на ринку праці торкнулися більше жінок, ніж чоловіків. У глобальному масштабі втрати зайнятості серед жінок становлять 5% у порівнянні з 3,9% серед чоловіків.

Організація підрахувала, що найбільше криза вдарила по молоді. Так, втрата зайнятості серед молоді (15-24 роки) становила 8,7% у порівнянні з 3,7% серед дорослих.

Найбільше від кризи, як написали у звіті, постраждали сектор послуг з розміщення та харчування, де зайнятість скоротилася в середньому більш ніж на 20%.

Раніше МОП передбачала, що криза в економіці та на ринку праці через пандемію COVID-19 може призвести до зростання безробіття майже на 25 млн людей у всьому світі. Втрати доходів працівників до кінця 2020 року оцінювалися в розмірі від $860 млрд до $3,4 трлн.

Звіт Oxfam

У понеділок, 25 січня аналітики міжнародної благодійної організації Oxfam опублікували звіт, в якому повідомили про рекордне зростання соціальної нерівності, спровокованого пандемією COVID-19.

1000 найбагатших людей на планеті надолужили свої втрати від COVID-19 всього за дев'ять місяців. Але найбіднішим у світі може знадобитися більше десяти років, щоб оговтатися від економічних наслідків пандемії, повідомляє Oxfam у новому звіті. Документ під назвою «Вірус нерівності» (The Inequality Virus) опублікували в день відкриття «Порядку денного в Давосі» (Davos Agenda) Світового економічного форуму.

В доповіді повідомляється про рекордне збільшення прірви між багатими і бідними, в подібних масштабах спостерігалася востаннє понад сто років тому — ще під час «Великої депресії» в США.

В організації підкреслили, що «несправедлива економічна система дозволяє надбагатих примножувати свої капітали навіть в період найгіршої рецесії з часів Великої депресії».

За даними аналітиків, сукупний статок десяти найбагатших людей планети з початку пандемії збільшилася на суму, якої вистачило б на забезпечення вакциною від COVID-19 кожного жителя Землі.

Нагадаємо, на початку січня 2021 року генсек ООН Гутерріш на засіданні Ради Безпеки ООН повідомив, що рівень бідності в 2020 році вперше за 22 роки зріс одночасно у всьому світі.

Про цьогорічний форум у Давосі

У січні 2021 року у традиційні для форуму дати проходить лише онлайн-конференція Davos Agenda — з 25 по 29 січня. Основний Давоський форум у 2021 році заплановано провести в Сінгапурі 13-16 травня.

Український локдаун як «підліткова» політика