Гіг-економіка подорожей докорінно змінилася, каже директор Airbnb
У відпустку

Гендиректор Airbnb Брайан Ческі передбачає, що подорожі назавжди зміняться через пандемію. Люди шукатимуть менші міста і проводитимуть більше часу в гостях у друзів і з родиною.

Традиційний туризм та огляд визначних пам’яток у провідних світових напрямках значно зменшиться. Мандрівники їздитимуть у менші громади і менше літатимуть на ділові зустрічі.

Мандрівники «бажають того, що у них забрали». «Вони не прагнуть побачити Таймс-сквер. Вони прагнуть побачити своїх друзів та сім'ї, яких давно не бачили» — сказав Ческі Reuters.

На початку 2020 року пандемія COVID-19 вразила його стартап, і бізнес Airbnb впав на 80% за вісім тижнів.

Однак із зменшенням обмежень все більше мандрівників вирішили бронювати будинки замість готелів, що допомагло Airbnb отримати несподіваний прибуток у третьому кварталі. Фірма, що базується в Сан-Франциско, виграла завдяки підвищеному інтересу до оренди будинків далеко від великих міст.

Фірма, що орендує житло, вийшла на біржу в рамках першого публічного розміщення акцій у грудні. Її акції більш ніж подвоїлися, коли стартап дебютував на фондовому ринку. Акції Airbnb подорожчали на 10% і досягли рекордного рівня в $187,42 в четвер.

Платформа прокату житла вже встигла «засвітитися» у підготовці інавгурації обраного президента Джо Байдена. Вона скасовує бронювання місць для спільного проживання в районі Вашингтона на 20 січня після того, як правоохоронці попередили про загрозу збройних виступів.

Ческі згадав про виступи білих супрематистів у Шарлоттсвіллі, штат Вірджинія, і сказав, що не хоче, щоб платформа сприяла мандрівникам, які чинять насильство в громадах.

Airbnb прийняв рішення після консультацій з місцевими та федеральними чиновниками, а також після того, як ряд господарів, стурбованих потенційними атаками, намагався скасувати бронювання.

Однак великі мережі готелів, включаючи Hilton Worldwide Holdings Inc та Marriott International, заявили, що не скасовують чинні бронювання.

Ринкова вартість Airbnb перетнула позначку у $100 млрд

Акції сервісу бронювання житла Airbnb зросли у ціні на 9,8%, що підняло ринкову вартість компанії до $105 млрд, повідомляє Bloomberg.

Акції Airbnb зросли на 9,8% та становлять $176,6 в результаті торгів 13 січня. За останні два дні вона стрибнули на 18% та на понад 150% з моменту первинної публічної пропозиції акцій (IPO) 10 грудня 2020 року.

Попит на акції компаній-конкурентів TripAdvisor Inc. та Expedia Group Inc. на ринку також зростає. Причина цьому — масова вакцинація проти COVID-19 та сподівання інвесторів на відновлення подорожей.

Airbnb також обігнав в капіталізації іншого конкурента, Booking Holdings Inc., чия ринкова вартість дорівнює $89 млрд.

Акції Airbnb подорожчали на 112,8% за підсумками дебютних торгів після виходу на біржу, який є одним із найбільших в цьому році.

Як ми писали раніше, через пандемію COVID-19 туристична галузь за прибутковістю повернулася до рівня 1990 року. Туризм потребуватиме від 2,5 до чотирьох років, щоб повернутися до рівня 2019 року.

Британські блогери пожартували й відкрили готель просто неба