Глава Єврокомісії обіцяє відкрити влітку кордони ЄС для громадян третіх країн
European Travel Commission

Влітку громадяни третіх країн, щеплені від COVID-19, зможуть вільно пересуватись країнами Європейського Союзу. Про це повідомляє New York Times із посиланням на заяву глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Кордони 27 держав, що входять до складу ЄС, відкриються для тих громадян, які отримали щеплення лише затвердженими Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) вакцинами. На цей час у ЄС затверджені чотири вакцини — Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna та Johnson&Johnson (Janssen).

Заборона на в’їзд до ЄС для громадян третіх країн триває вже більше року. Фон дер Ляєн не назвала виданню точних строків її зняття і впровадження «зелених сертифікатів» вакцинації. Але її заява — вже свідчення того, що виконавчий орган ЄС, Єврокомісія, працює над зняттям обмежень.

Так само поки що невідомо як, власне, відбуватиметься відкриття кодонів. Глава Єврокомісії додала, що на плани впливатиме епідеміологічна ситуація у США та країнах Європейського Союзу.

Нині американська влада та представники ЄС проводять переговори стосовно того, як запровадити сертифікати з вакцинації. Саме вони будуть доказом імунітету до хвороби.

У публікації не уточнили деталі майбутнього рішення. Зокрема, у деяких цитатах президента Єврокомісії йдеться про вакцинацію саме у США, а у інших — загалом про осіб, щеплених визнаними у ЄС вакцинами, без прив'язки до країни щеплення.

Наскільки я бачу, американці використовують вакцини, затверджені Європейським агентством з лікарських засобів. Це дасть можливість вільного пересування та подорожей до Європейського Союзу

Вона додала, що відновлення подорожей залежатиме «від епідеміологічної ситуації, але ситуація покращується у Сполучених Штатах, як, сподіваємось, покращується і в Європейському Союзі».

Протягом декількох тижнів між представниками Європейського Союзу та США тривають дискусії про технологічніі нюанси сертифікатів про вакцинацію.

Чиновники в Брюсселі не виключають, що найближчим часом ЄС і США узгодять рішення, яке дозволить людям вільно подорожувати на основі сертифікату про щеплення.

Як ми писали ранішеЄврокомісія представила проєкт «Зеленого сертифікату» для подорожей ЄС.

Франція бажає першою в Євросоюзі запустити цифрові COVID-паспорти для подорожей