Глава МЗС Британії був проти проходження есмінця біля Криму — ЗМІ
Pixabay

Очільник МЗС Великобританії Домінік Рааб був проти проходження щодо військового корабля HMS Defender біля Криму. Проте остаточне рішення ухвалив премєр-міністр країни Борис Джонсон.

Про це повідомляє The Telegraph.

ЗМІ пише, що Рааб попереджав, що Москва може скористатися проходженням HMS Defender через Чорне море за маршрутом, запропонованим міністром оборони Беном Уоллесом.

Співрозмовники видання стверджують, що остаточне рішення ухвалив премєр Великобританії Борис Джонсон. 21 червня інструкції передали есмінцю Type-45.

«Уся суперечка була між Раабом і Уоллесом, після чого питання передали до прем'єр-міністра для прийняття рішення. В понеділок Defender було направлено рішення про те, що він повинен пройти через ці води», — розповідає інасайдер The Telegraph.

Представник уряду заявив, що маршрут військового корабля був «давно спланованим і повністю відповідав міжнародному праву».

«Маршрут, який було пройдено, був найбільш прямим міжнародно визнаним шляхом між Україною та Грузією», — додав він.

24 червня прем’єр Борис Джонсон не підтвердив, що він особисто дозволив проходження HMS Defender біля Криму.  

«Це питання міністерства оборони, але якщо ви бажаєте знати мою думку, то цілком доречним було використання міжнародних вод», — сказав він, виступаючи перед журналістами в казармі в Олдершоті.

Передісторія

23 червня британський есмінець Defender в Чорному морі став майданчиком для спільного тренування сил спеціальних операцій України, Великої Британії та США.

У Міноборони України повідомили, зведена абордажна група спеціальних операцій відпрацьовувала абордажні дії.

На британському есмінці HMS Defender, проти якого, за твердженням РФ, 23 червня було відкрито попереджувальний вогонь біля Криму, опинився кореспондент BBC. Він розповів про перебіг інциденту в Чорному морі.

ФСБ оприлюднила відео з командою «Вогонь» по британському есмінцю в Чорному морі