На борту британського есмінця, який нібито обстріляла Росія, перебував кореспондент BBC
Getty Images

Джонатан Біль, журналіст з BBC, перебував на борту британського судна HMS Defender, у бік якого росіяни начебто відкрили попереджувальний вогонь у Чорному морі.

За словами кореспондента, коли корабель наближався до південного мису окупованого Росією Криму, команда вже була у бойовій готовності, а бойові установки — заряджені, повідомляє BBC.

Курс за 19 км від узбережжя півострова британці обрали свідомо. Капітан наполягав, що есмінець прямує міжнародно визнаним маршрутом.

Біль розповідає, що британське судно супроводжували два російські прикордонні кораблі та намагалися змусити його змінити курс. «Ми відкриємо вогонь, якщо ви не зміните курс», — попереджали через радіоустановку.

Журналіст стверджує, що чув залпи, але британське судно було для них недосяжне. А капітан корабля Вінсент Оуен розповів, що їх переслідували близько 20 російських винищувачів.

Що передувало

23 червня російські військові заявили, що відкрили вогонь по курсу британського есмінця Defender, який увійшов у Чорне море. У Росії вважають, що судно порушило їхні територіальні води.

В Міністерстві оборони Британії заперечили заяви російської сторони. У відомстві вважають, що РФ проводила «збройні навчання» і в такий спосіб попереджала про свою діяльність. «Жодного пострілу по Defender не було», — зазначили у Міноборони.

Російські військові заявили, що відкрили вогонь по британському есмінцю в Чорному морі. Британія заперечила (оновлено)