Глава оргкомітету Олімпіади у Токіо залишить посаду через сексистські зауваження
Getty Images

Глава оргкомітету Олімпіади у Токіо Йосіро Морі ризикує втратити посаду через сексистські зауваження. ЗМІ пишуть, що цього тижня він піде у відставку.

Минулого тижня в Токіо відбулось засідання опікунської ради Ігор. На ньому 83-річний Морі зазначив, що «засідання за участі великої кількості жінок тривають довше». І пояснив: жінки, мовляв, коли бачать, що хтось піднімає руку, вважають за потрібне також обов’язково висловитись.

«Якщо ви хочете збільшити кількість жінок у раді, вам треба встановити часові обмеження, щоб не мати проблем», — резюмував Морі.

Про це стало відомо ЗМІ і наступного дня Морі вже вибачався на пресконференції. Втім з вибачень не можна зрозуміти, про що, власне, функціонер шкодує — про зміст сказаного чи про те, що це вийшло назовні. Чиновник зауважив, що говорив за зачиненими дверима і шкодує, що це викликало невдоволення.

Спочатку Морі не збирався у відставку, але розголос історії і обурення суспільства можуть змусити його піти.

За інформацією Kyodo, у такому випадку його замінить 84-річний Сабуро Кавабучі, який свого часу очолював Японську футбольну асоціацію.

Проблема гендерної нерівності є дуже актуальною для Японії. Згідно зі звітом Глобального гендерного розриву за 2020 рік, Японія посідає 121 місце із 153 у рейтингу гендерної рівності у країнах світу. В Японії жінки складають лише 5,3% членів правління в компаніях і 10% у парламенті.

Олімпійські ігри мають пройти в Токіо з 23 липня по 8 серпня 2021 року. Їх перенесли з 2020 року через пандемію коронавірусу. Вже цього року звучали сумніви, що їх вдасться провести. Але МОК і оргкомітет заявили, що більше не збираються переносити чи скасовувати Олімпіаду.

Після зростання кількості нових випадків захворювання на коронавірус в Японії на початку року останніми тижнями спостерігається певне сповільнення епідемії.

Від технічного персоналу на Олімпіаді в Токіо не вимагатимуть обов’язкового вакцинування