Глава Світового банку закликав G20 врегулювати борги бідних країн
David Malpass

Світовий банк вважає конструктивними дії головних кредиторів, але закликає робити більше в питанні полегшення боргового тягаря бідних країн. Про це заявив в суботу президент СБ Девід Мелпас на саміті Групи двадцяти (G20) в форматі відеоконференції. Текст виступу поширила пресслужба банку.

Я дуже радий бачити прогрес «двадцятки» з питань прозорості боргу і полегшення боргового тягаря. Прийнято важливі, позитивні кроки для розвитку, і я радий спостерігати конструктивну реакцію з боку головних кредиторів. Останні оголошення і зобов’язання (голови КНР) Сі Цзіньпіна корисні і вітаються.

Але потрібно більше.

Малпасс почав наполягати на зменшенні боргу на початку кризи COVID-19.

Він попередив, що проблеми із заборгованістю спостерігаються все частіше, зокрема, в Анголі, Замбії, Чаді та Ефіопії. Там на фоні відсутності постійного списання боргів прогнози поширення бідності залишаються похмурими. «Ми повинні уникати того, щоб робити занадто мало зараз, інакше (будемо) страждати від безладних дефолтів і реструктуризацій боргу, як було в 80-х роках (минулого століття)», — вважає він.

Чиновник мав на увазі так зване «втрачене десятиліття» 1980-х рр., коли багато країн із великою заборгованістю в Латинській Америці та інших країнах не змогли сплатити свої борги, затримуючи економічне зростання і намагаючись зменшити бідність.

 «Скорочення заборгованості та прозорість допоможуть продуктивному інвестуванню — ключу до досягнення раннього, стійкого і більш тривалого відновлення. Звичайно, щодо цього необхідно зробити більше, як зазначили президент (Росії) Путін, (голова Єврокомісії) фон дер Ляйен і інші», — зазначив Малпасс.

Лідери G20 готові офіційно схвалити продовження тимчасового заморожування офіційних двосторонніх виплат боргу найбіднішими країнами та прийняття спільних рамок реструктуризації боргу в майбутньому.

Деякі країни, включаючи Китай, досі не бажають скасовувати борги, хоча провідні економісти кажуть, що в деяких випадках це буде потрібно, повідомляє Reuters. Кредитори приватного сектору також не долучилися до ініціантиви, незважаючи на неодноразові заклики лідерів G20, груп громадянського суспільства та ООН.

Малпасс заявив, що Банк тісно співпрацює з Великою двадцяткою в країнах ітериторіях, що постраждали від нестабільності, конфліктів та насильства, включаючи Сахель, Сомалі, Ліван, Сектор Газа та Західний берег ріки Йордан.

Він заявив про сподівання, що оформлення заборгованості може швидко рухатися в Судані, особливо з огляду на приплив біженців із сусідньої Ефіопії, що дозволить Світового банку почати фінансування майже негайно.

Минулого місяця США вирішили вилучити Судан зі списку державних спонсорів тероризму, усунувши одну з перешкод перед африканською країною з великими боргами, яка має близько 60 млрд доларів зовнішнього боргу.

Як ми писали раніше, генсек ООН попросив у лідерів G20 $28 млрд на боротьбу з COVID-19.

На саміті G20 обговорили пандемію та подолання кризи