Голосуй за гречку! У гонитві за мандатом кандидати пропонують продуктові набори та «аванси»

Справа ексмера Києва Черновецького, який у 2006 році роздавав пенсіонерам гречку, живе й процвітає. Поліція відкриває за фактом порушення виборчого процесу кримінальні провадження, і п'ята частина з них стосується можливості підкупу виборців.

Нині відкрито 123 кримінальні провадження за фактами порушення виборчого процесу. Цифру озвучив голова Національної поліції Ігор Клименко в ефірі «Свободи слова» на телеканалі ICTV. Він зазначив: «Триває та ж історія — це, зокрема, ті ж продуктові набори, з логотипами політичних партій».

Традиційним і популярним способом підкупу лишається пропозиція голосувати за кандидата за гроші. Горе-кандидати платять аванс 250-300 гривень, перед голосуванням кажуть, за кого віддати голос, і просять сфотографувати бюлетень. Порівняно з 2006 роком технології пішли вперед, і тепер виборці мають смартфони з камерами.

Клименко заявив, що в Україні в цілодобовому режимі працює ситуаційний центр МВС і Нацполіції, де правоохоронці в режимі онлайн отримують всю інформацію, в тому числі про порушення під час виборчого процесу.

Тим часом стало відомо, що місцевих виборів на Донбасі цього року точно не буде. Це підтвердив сьогодні голова ВРУ Дмитро Разумков.