Депутатів облрад на Донбасі точно не обиратимуть — бо лишилося менше 90 днів до виборів

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков заявив про неможливість внесення змін до постанови про проведення місцевих виборів. Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова» 28 вересня увечері.

Політик зазначив, що на порядку денному на поточний пленарний тиждень такого питання немає.

«Внесення змін до цієї постанови сьогодні неможливо, оскільки згідно з чинним законодавством вибори оголошуються Верховною Радою України не пізніше ніж за 90 днів до проведення виборів. Внести такі зміни до постанови — це поставити під сумнів легітимність проведення всього процесу», — сказав Разумков.

Також, підкреслив він, вже були висунуті кандидати і почалося фінансування виборчого процесу.

Основна проблема ситуації в тому, що Росія і підконтрольні їй бойовики з 19 серпня блокують роботу ТКГ з вимогою скасувати пункт постанови українського парламенту, в якому говориться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях. 28 вересня Разумков, фактично, ще раз сказав про те, що Україна не піддається на вимоги РФ та сепаратистів на окупованих Росією територіях.

Але лишиться й проблема з представництвом у двох областях: депутатів Донецької і Луганської обласних рад просто не оберуть.

Довідка про місцеві вибори 2020

15 липня Верховна Рада ухвалила постанову № 3809 про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня.

Вибори депутатів Донецької і Луганської обласних рад не призначили в зв'язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ і міст.

30 серпня Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня.

5 вересня в Україні стартував виборчий процес в рамках підготовки та проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.

15 вересня розпочався процес офіційного висунення кандидатів в депутати місцевих рад і на посади сільського, селищного, міського голови, який тривав до 24 вересня включно.

Chas News раніше вже описував вимоги Росії під час «нормандської» зустрічі в Берліні, які зводилися до проведення виборів в ОРДЛО. 11 вересня РФ назвала постанову ВРУ про місцеві вибори такою, що не відповідає мінським угодам. Між тим український парламент постановив, що вибори на окупованих територіях можуть відбутися лише після припинення вогню, виведення окупаційних військ РФ, передачі Україні контролю над кордоном і відновлення на окупованих територіях конституційного ладу і правопорядку. Усього цього не сталося — то й виборів в ОРДЛО не буде.

Усе, що ви хотіли дізнатися про місцеві вибори, читайте у нашому матеріалі. Chas News відповідає на головні запитання цьогорічного виборчого сезону.