Голова Нацбюро заявив, що Іран хотів підробити дані про збиття літака МАУ

Глава Національного бюро з розслідування авіаційних подій Ігор Мішарін заявив, що іранська сторона просила українських експертів допомогти розшифрувати дані з «чорного ящика» і фальсифікувати їх. 

Liga.net наводить розповідь чиновника, як він приїхав до Ірану, аби розслідувати катастрофу літака Міжнародних авіаліній України. Він каже, що місцеві фахівці просили його допомогти з розшифровкою даних з бортового самописця.

«Я розслідував в Ірані вже три катастрофи. Приїжджаю туди, ми там всі вже один одного знаємо. Іранці з самого початку звернулися до мене: «допоможи нам розшифрувати без відома американців цю інформацію, щоб ми відразу ж могли зробити висновки і якось фальсифікувати цю інформацію». Природно, що я відмовився», — розповів Мішарін.

Передісторія

8 січня літак Boeing 737-800 МАУ збила іранська ракета російського виробництва невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана. Загинули усі, хто перебував на борту — 176 осіб. Серед загиблих — громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

11 січня іранські війська заявили, що український Boeing вони збили випадково. Літак пролітав начебто поруч з військовим об’єктом Ірану і військові прийняли його за «ворожу ціль», а саме — за крилату ракету.

Раніше Канада розкритикувала, як Іран розслідує збиття літака МАУ. Глава МЗС країни заявив, що не вірить в людську помилку як причину інциденту.

Іран з п’ятої спроби передав звіт щодо збитого літака МАУ