Головний санлікар розповів, чи готова Україна до ймовірного спалаху холери

Головний санлікар Ігор Кузін розповів, чи готова Україна до можливого спалаху холери через бойові дії.

Про це він розповів в інтерв’ю ZN.UA.

«В Україні достатньо сильна матеріально-технічна, організаційна і навіть юридична база. Є чіткі системи епідеміологічного нагляду і моніторингу за холерою. Є відповідні накази, які рейтингують регіони країни за трьома групами», – зазначив Кузін.

За його словами, найчастіше хвороба проявляється в літній період, тому дослідження проводять з 1 травня.

«За рахунок системи епідеміологічного нагляду навіть один випадок холери буде доволі швидко діагностований, і запуститься система реагування, яка дозволить його локалізувати», — сказав санлікар.

За словами Кузіна, в Україні є вакцина проти холери, а її ефективність 80-85%.

Втім, таку вакцину використовують в африканських або в країнах, ендемічних по холері. З українським кліматом такої загрози немає, тому використання протихолерної вакцини рекомендовано лише за гострої потреби.

«Певний резерв вакцини ми зараз все одно запитали у ВООЗ. Переважно для потреб системи охорони здоров’я або вакцинації медпрацівників», — зазначив Кузін.

Водночас санлікар заявив, що ситуація на непідконтрольних Україні територіях може бути більш критичною, адже там немає доступу до інформації та моніторингу.

Раніше Кузін заявляв, що ймовірність поширення в Україні вірусу мавпячої віспи, який нині виявляють у Європі, дуже мала.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Віспа мавп: чи може вірус служити біологічною зброєю та чи загрожує світу новий карантин