Шанси поширення мавпячої віспи в Україні мінімальні — головний санлікар

Ймовірність поширення в Україні вірусу мавпячої віспи, який нині виявляють у Європі, дуже мала.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, пише пресслужба МОЗ.

«Шанси поширення мавпячої віспи на території України дуже малі. Справді, зараз у світі, зокрема у країнах Європейського Союзу, зареєстровано 258 випадків (включно з підозрами на це захворювання). Проте Україна не є транзитною країною для подорожей у країни Африки», — зазначив Кузін.

За його словами, вірус не так швидко мутує, як коронавірус, і його перебіг набагато легший, ніж у натуральної віспи. Крім того, зазначає санлікар, щоб заразитися, потрібен тривалий контакт з хворим.

Наразі в Україні не зафіксовано випадків інфікування вірусом мавпячої віспи. А українці, які повертаються додому з-за кордону, не становлять загрози для інших, оскільки країни передбачають детальне розслідування випадків захворювання та відстеження контактних осіб.

«Це, означає, що навіть якщо виникне ситуація, за якої наш громадянин матиме контакт із людиною, інфікованою цим вірусом, або сам захворіє, то до повного одужання він не зможе покинути країну перебування», — зазначають у відомстві.

Раніше Chas News розповідав, чи може вірус віспи мавп служити біологічною зброєю та чи загрожує світу новий карантин.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

США замовили 13 млн доз вакцин проти мавпячої віспи