віспа мавп

Минуло лише кілька місяців, як у світі почали скасовувати викликані COVID-19 карантинні обмеження, як почав розповсюджуватися новий вірус — на цей раз віспи мавп.

20 травня ВООЗ терміново скликала нараду з цього приводу. А Бельгія першою у світі запровадила карантин для хворих на мавпячу віспу.

Станом на 21 травня 2022 року, за даними ВООЗ, у 12 країнах світу підтверджено 93 випадки віспи мавп і 28 людей з підозрою.

Звичайно, ці події вже породили багато питань та конспірологічних теорій — від змови фармконцернів, які хочуть вколоти людству нові порції вакцин, і до того, що віспу мавп «запустив» Пентагон, щоб у Європі всі перехворіли і припинили воювати.

Chas News попросив Петра Старокадомського, дослідника Техаського університету США та редактора наукового журналу Frontiers, відповісти на поширені питання щодо нового вірусу.

Вірус віспи мавп викличе нову пандемію?

Якщо коротко — ні. Вірус мавпячої віспи відомий давно, вчені виділили його ще у 1958 році. Тобто ця хвороба добре описана і всі знають, чого від неї чекати. До того ж мавпяча віспа передається лише при щільному контакті. Тому такої драматичної ситуації, як у випадку COVID-19, вчені не очікують.

Історично здебільшого випадки мавпячої віспи справді фіксували переважно у Центральній Африці, де люди безпосередньо контактують з мавпами, але нинішнє розповсюдження хвороби не можна назвати унікальним. Наприклад, у 1958 році цю інфекцію зафіксували у Копенгагені, а у 2003 році в США заразилося 47 осіб.

Війна та пов’язана з нею міграційна криза в Європі, звичайно, ускладнюють епідемічну ситуацію в цілому. Але все одно у випадку цього вірусу аж ніяк не йдеться про масштаби світової пандемії.

Тоді чому ж ВООЗ настільки занепокоєний поширенням нового вірусу?

У нинішньому спалаху віспи мавп дійсно є дивні речі. Розповсюдження мавпячої віспи по Європі, вірогідніше за все, пов’язане з проведенням прайду на Гран-Канарії, який тривав з 5 до 15 травня та зібрав 80 тис. людей.

Патерн поширення нагадує історію з ВІЛ, коли домінування гомосексуалів серед перших виявлених привело до розуміння того, що вірус передається статевим шляхом. До цього року не існувало фактів, що віспа мавп може передаватися статевим шляхом. Ця гіпотеза викликає занепокоєння лікарів, але для пересічних людей така особливість поведінки вірусу не становить загрози.

Як це не становить загрози? Свого часу від епідемії віспи загинули мільйони людей!

Це не той самий вірус, що руйнував Європу у середньовіччі. Вірус натуральної, або «чорної», віспи на сьогодні практично відсутній у людей — завдяки масовій вакцинації людство перемогло цю хворобу.

Віруси натуральної та мавпячої віспи справді споріднені між собою — обоє належать до так званих поксвірусів.

Але у випадку вірусу мавпячої віспи летальність значно нижча, ніж у випадку натуральної. При захворюванні від так званого «східноафриканського» варіанту вірусу летальність серед невакцинованих сягає 10%, а від «західноафриканського» варіанту, який зараз і розповсюджується по світу, — близько 1% (це можна порівняти з летальністю від COVID-19 на початку пандемії).

До того ж ця хвороба дуже добре контролюється за допомогою вакцинації.

Але ж вакцини від віспи мавп немає!

Це не зовсім так. Перш за все, вакцини від натуральної віспи забезпечують так званий перехресний імунітет, який у 85% випадків запобігає розвитку хвороби, або зменшує її важкість.

Крім того, у світі є противіспяна вакцина, ефективність якої досліджена не лише у відношенні натуральної віспи, але й віспи мавп. Йдеться про препарат данської компанії Bavarian Nordic — Jynneos. Уряд США вже замовив 13 млн доз цієї вакцини, які поставлять до 2025 року.

Тобто всім знову доведеться щепитися?

Навряд чи. Головною небезпекою COVID-19 було те, що людина ставала заразною ще до появи симптомів захворювання. Тому була потрібна масова вакцинація.

У випадку віспи мавп людина починає розповсюджувати захворювання лише після появи симптомів. Більш за те — якщо прищепити людину протягом декількох днів після контакту з хворим, у неї встигнуть утворитися антитіла.

Скоріш за все, доцільним буде щепити лише групи ризику (наприклад — медиків) та осіб, які контактували з хворими.

Також нагадаємо, що люди, які народилися в колишньому СРСР до 1978 року включно, всі щеплені від натуральної віспи (це робили ще у пологовому будинку). Тобто людям, старшим за 45 років, взагалі не варто перейматися.

Але ж віруси змінюються, і вакцина, яку нам вкололи десятки років тому, може не подіяти

Це малоймовірно. Для поксвірусів властива генетична стабільність, вони не еволюціонують так стрімко як, наприклад, грип чи COVID-19.

Тоді навіщо мене лікар направляв на аналізи — перевірити рівень антитіл проти віспи?

Мабуть, ви трохи переплутали — лікар вам рекомендував перевірити рівень антитіл проти вітряної віспи. У віспи та вітряної віспи (вітрянки) схожі лише назви — бо до XVIII сторіччя лікарі часто плутали ці хвороби. Але віспу та вітрянку викликають абсолютно різні віруси: у випадку вітрянки це вірус варіцелла-зостер, який належить до родини герпесвірусів, — «родич» того, що викликає звичайний герпес.

На сьогоднішній день у жодній комерційній лабораторії світу нема реактивів, які б дозволяли перевірити рівень антитіл до натуральної віспи. Та й сенсу в цьому нема — проти цієї хвороби імунітет зберігається все життя.

Таксист мені розповідав, що мавпячу віспу розповсюджує Пентагон, щоб заразити українських і російських солдатів і таким чином припинити війну. Це може бути правдою?

Пентагон — точно ні. Це просто безглуздо! Вірус віспи мавп аж ніяк не викличе паралічу Європи! Йдеться лише про сотню пацієнтів, які локалізовані і скоро одужають.

Чи могли цей вірус розповсюдити росіяни,  важко сказати, вони постійно роблять дивні речі. Але навіть якщо це спецоперація путіна — вона приречена на провал.

Навіть якщо росіяни мобілізують всіх своїх мавп, заразять їх віспою і відправлять у країни НАТО — біологічної зброї не вийде.

Перш за все, як ми вже розповідали, біологічної зброї в популярному розумінні взагалі не існує, це неефективний і некерований засіб ураження.

Більш за те, зараження віспою мавп відбувається не через повітря, а при щільних контактах з рідинами організму інфікованого. Образно кажучи, щоб заразитися, боєць ЗСУ має подлубати пальцем у носі іншого бійця, а потім у себе (згадуємо про прайд на Гран-Канарії).

Звичайно ж, в казармах чи окопах, де скупчено перебуває багато людей, суттєво збільшується ризик розповсюдження будь-яких інфекційних хвороб. Але військові лікарі про це дуже добре знають і уважно слідкують за епідемічною ситуацією. До того ж, симптоми мавпячої віспи важко переплутати з чимось іншим. Тому захворілих бійців, якщо такі будуть, швидко ізолюватимуть.

Останнє і головне питання: як захистити себе під час спалаху нової хвороби?

Банально дотримуватися звичайних гігієнічних норм. Користуватися презервативами при випадковому сексі і мити руки з милом. На нинішньому етапі цього цілком достатньо.

Субота почнеться в понеділок. Що означатиме для російської науки відключення від всесвітніх наукових мереж