Гонконгська активістка, яка переховується від китайського суду, отримала притулок у Німеччині
Nikkei Asian

Німеччина надала статус біженця гонконгській продемократичній активістці, якій загрожує ув’язнення через заворушення 2019 року. Про це вона заявила в понеділок агентству Reuters.

Як повідомляє британське видання The Guardian, 22-річна студентка університету продемонструвала Reuters лист від німецького Федерального управління з питань міграції та біженців (BAMF) від 14 жовтня, який підтверджує надання статусу біженця.

«Я вирішила втекти з Гонконгу, бо знала, що суд не буде справедливим щодо мене», — заявила протестувальниця, яка зберегла анонімність, телефоном із невідомої точки в Німеччині й додала: «Я вдячна уряду Німеччини».

BAMF та консульство Німеччини в Гонконзі не надали негайної відповіді на запити Reuters про коментарі.

Влада Гонконгу заарештувала понад 10000 осіб у зв’язку з продемократичним рухом протесту, який спонукав Пекін 30 червня 2020 року прийняти закон про національну безпеку.

Критики кажуть, що новий закон ще більше погіршив стан із свободами громадян у колишній британській колонії. Між тим її мешканцям КНР обіцяла широкі свободи, коли Гонконг повернувся під владу Китаю в 1997 році.

Активістка заявила, що її заарештували на акції протесту в листопаді 2019 року. Вона каже, що через кілька днів втекла до Німеччини через Тайвань, не повідомивши про це родині.

«Це було сюрреалістично, і я була дуже засмучена тим, що мені потрібно так полишати Гонконг, оскільки я знала, що ніколи не повернуся», — сказала вона.

Двоє видатних гонконгських активістів, Рей Вонг і Алан Лі, також отримали політичний притулок у Берліні в 2018 році. Група «Допомога у притулку», якою керували Вонг і Лі, заявила, що студентка отримала статус біженця в Німеччині на три роки. Група закликала Берлін вдосконалити та розширити свою політику щодо надання притулку опозиціонерам із Гонконгу.

Деякі уряди, включаючи Великобританію, Канаду та Австралію, пропонують можливість проживання або отримання громадянства для людей, які бажають втекти з Гонконгу.

Як ми повідомляли раніше, інша гонконгська активістка на ім'я Олександра Вонг повернулася з материкового Китаю додому після 14-місячного утримання під вартою.

 

Омережно, революція!