Google, Facebook і Microsoft витратили по €5 млн на лобіювання інтересів в Євросоюзі

Найбільші IT-гіганти, такі як Google, Facebook, Microsoft, Apple, Huawei, Amazon, а також безліч дрібніших компаній лобіюють свої інтереси у галузі цифрової економіки в ЄС.

Про це повідомляє Reuters.

Просування інтересів пов'язано з боротьбою проти нових законів, які спрямовані на обмеження можливостей технологічних гігантів США, передає видання з посиланням на дослідження від Corporate Europe Observatory і LobbyControl.

Щорічно витрати 612 компаній, груп і асоціацій перевищують €97 млн.

Найбільші витрати у Google — €5,75 млн, Facebook — €5,5 млн, Microsoft — €5,25 млн, Apple — €3,5 млн Huawei Technologies Co Ltd. — €3 млн, Amazon.com Inc — €2,75 млн.

Це тільки дані, які використовувалися до середини червня 2021 року.

«Зростаюча міць лобі великих технологічних корпорацій і цифрової індустрії в цілому відображає їх велику підтримку і зростаючу роль в суспільстві», — пишуть аналітики.

Представники цифрової економіки вже обігнали за витратами фармгалузь, сектор корисних копалин, сферу фінансів та хімічної промисловості.

Раніше саме вони домінували в лобіюванні своїх інтересів.

«Повинно викликати занепокоєння і те, що цифрові платформи можуть використовувати свою зростаючу міць, щоб вплинути на дебати про те, як регулювати цю сферу і створювати нові правила», — додають автори звіту.

Раніше Chas News повідомляв, що група розвинених країн G7 досягла згоди про оподаткування найбільших світових компаній.

Apple, Google та Microsoft витратять мільярди на посилення кібербезпеки Сполучених Штатів