Google оскаржить штраф у $8 млрд в антимонопольній справі щодо Android

У понеділок, 27 вересня, Google подає позов до Верховного суду ЄС, щоб оскаржити рекордний штраф у €4,34 млрд (понад $5 млрд), накладений на компанію за придушення конкуренції через домінування операційної системи Android.

Про це повідомляє Associated Press.

Google змушував виробників смартфонів до обов'язкового використання своєї пошукової системи у пакеті з 11 додатків, зокрема YouTube, Google Maps та Gmail, заборонивши продавати пристрої зі зміненими версіями Android.

Верховний суд ЄС у 2018 році визнав, що ці умови обмежують конкуренцію та зменшують вибір для споживачів.

Загальний штраф за трьома антимонопольними справами щодо Google перевищив $8 млрд.

«Хоча штрафні санкції передбачають величезні суми, критики зазначають, що Google може легко собі їх дозволити, і що штрафи не сильно вплинули на розширення конкуренції», – пише AP.

Тепер у поданому зустрічному позові Google наполягатиме, що безкоштовний Android з відкритим вихідним кодом, навпаки, призвів до зниження цін на телефони й стимулював конкуренцію зі своїм головним конкурентом Apple.

Компанія також стверджує, що сам факт попереднього встановлення її додатків не означає, що користувачі не можуть завантажувати конкурентні сервіси та користуватися ними.

Раніше Chas News повідомляв, що Google, Facebook і Microsoft витратили по €5 млн на лобіювання інтересів в Євросоюзі.

Південна Корея оштрафувала Google на $177 млн за боротьбу з конкурентами