Хакери проникли в систему «Київстар» ще у травні 2023 року — Reuters
Unsplash

Російські хакери проникли в систему мобільного оператора «Київстар» щонайменше у травні 2023 року.

Про це в коментарі Reuters заявив Ілля Вітюк, начальник Департаменту кібербезпеки СБУ.

«Ця атака — потужне повідомлення і попередження не тільки для України, а й для всього західного світу. Щоб вони усвідомили, що насправді ніхто не є недоторканим», — сказав посадовець.

За словами Вітюка, внаслідок атаки було знищено «майже все», враховуючи тисячі віртуальних серверів. Атака могла стати першою у світі, коли хакерам вдалося повністю зруйнувати опорну мережу стільникового оператора.

За даними СБУ, хакери намагались проникнути в інфраструктуру «Київстар» з березня 2023 року. Їм вдалось це зробити у травні, а вже у листопаді, каже Вітюк, вони мали повний доступ.

За попередніми оцінками, хакери могли викрасти особисті дані користувачів, відстежити місцезнаходження телефонів та зламати акаунти в Telegram. В оператора стверджують, що фактів витоку даних клієнтів не виявили. На армію атака не мала великого впливу, оскільки бійці використовують «різні алгоритми та протоколи».

Ілля Вітюк підтвердив, що за атакою стоїть хакерське угруповання Sandworm, яке є штатним підрозділом російської воєнної розвідки і вже неодноразово здійснювало кібератаки на українські об’єкти.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустить.

У британській розвідці оцінили масштаби кібератаки на «Київстар»