Хмельницьку та Південноукраїнську АЕС відключили від енергосистеми

Внаслідок масованої ракетної атаки 23 листопада 2022 року зупинились енергоблоки Хмельницької, Південноукраїнської та Рівненської АЕС.

Про зупинку блоків Хмельницької АЕС повідомив мер Нетишина (міста-супутника атомної станції) Олександр Супрунюк.

Голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій пояснив, що причина повного знеструмлення — масові ракетні удари по об’єктах енергетики всієї країни.

Також аварійно зупинили енергоблоки Південноукраїнської АЕС. Речник Енергоатому Леонід Олійник розповів РБК-Україна, що станція не постраждала, однак через руйнування електромереж з неї неможливо постачати електроенергію. У зв'язку з цим і зупинили енергоблоки.

«23 листопада о 14:36 через зниження частоти в мережі було відключено енергоблоки Південноукраїнської  АЕС. Під час перехідних процесів порушень умов безпечної експлуатації не допущено. Наразі персонал Південноукраїнської АЕС працює над підключенням енергоблоків атомної станції до енергосистеми», — зазначили у пресслужбі АЕС.

Згодом стало відомо, що робота блоків на Рівненській АЕС також призупинена.

Енергоатом випустив пояснення.

«Через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Наразі вони працюють у проєктному режимі, без генерації у вітчизняну енергосистему. Радіаційний фон на майданчиках АЕС і прилеглих територіях не змінився, всі показники в нормі. Щойно нормалізується робота енергосистеми, видача електроенергії з АЕС буде поновлена», — йдеться в повідомленні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити 

Ракетна атака по Україні 23 листопада: що відомо (оновлюється)