Інцидент в «Укрексімбанку». Євген Мецгер заявив, що журналіст незаконно отримав банківські документи
Іванна Зубович

Євген Мецгер, який через конфлікт з журналістами, подав у відставку, заявив, що представники ЗМІ порушили банківську таємницю. За його словами, репортер демонстрував документи, які отримав незаконно.

Про це Мергер сказав в інтерв’ю «Українським новинам».

Суть конфлікту представників «Укрексімбанку» з журналістами

5 жовтня журналіст і оператор «Схем» записували інтерв'ю з Євгеном Мецгером в офісі «Укрексімбанку». В певний момент питання не сподобались Мецгеру. Він зупинив інтерв’ю та дав вказівку помічникам вилучити карти пам’яті й видалити запис. Журналісти заявили, що до них застосували силу і завадили їхній професійній діяльності.

У банку спочатку оприлюднили заяву про те, що представники ЗМІ намагалися дізнатися банківську таємницю і висловили безпідставні припущення щодо порушень у банку. Також там заявили, що журналісти без перешкод залишили приміщення, забравши усю техніку.

Того ж дня IT-фахівці відновили для журналістів видалений відеозапис. На ньому видно, як Мецгер дає вказівки «забрати касети» та «вичистити все це гівно».

Пізніше Мецгеру та ще кільком представникам банку вручили повідомлення про підозруу перешкоджанні професійній діяльності журналістів.

Мецгер подав у відставку з посади голови «Укрексімбанку».

«Документи становили банківську таємницю»

Зараз в інтерв’ю Мецгер ще раз визнав свою «надмірну емоційність» під час конфлікту. Водночас він заявив, що журналіст «Схем» під час спілкування з ним продемонстрував копії документів, які стосувалися видачі кредиту і становили банківську таємницю.

«Я дозволю собі, можливо, не зовсім коректну, але більш зрозумілу паралель. Якою б була ваша реакція, якби незнайома людина під час спілкування почала діставати зі своїх кишень ваші речі і демонструвати їх вам? Думаю, перша думка, яка б у вас майнула – що вас обікрали. І, скоріш за все, ви би були дуже здивовані та роздратовані», — сказав Мецгер.

Суд над представниками банку

На минулому тижні Голосіївський районний суд Києва почав розглядати справу стосовно Євгена Мецгера та трьох співробітників банку — директора департаменту інформаційної політики Володимира Пікалова, голови служби безпеки Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки та охорони Олега Осипова.

Мецгера та Пікалова звинувачують у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів (максимальне покарання — обмеження волі до п’яти років).

Тельбізову і Осипову додали звинувачення в насильницьких діях, які завдали фізичного болю, але не завдали тілесних ушкоджень (виправні роботи до одного року).

«Все, про що ви говорите, — правда, просто вона інша». Євген Мецгер про важливість розуміння контексту