Іран не пропонував Україні компенсації щодо катастрофи літака МАУ — МЗС
Getty Images

Іран не пропонував Україні як державі виплату компенсації за загибель українців у катастрофі літака МАУ, збитого над Тегераном 8 січня 2020 року. Водночас іранська сторона пропонувала виплати родинам загиблих.

Про це повідомила Оксана Золотарьова, директор департаменту міжнародного права МЗС України, пише «Суспільне».

Вона підтвердила, що ще влітку Іран дійсно пропонував рідним загиблих компенсації, але Україні як державі такої пропозиції не надходило.

Тому, за її словами, Україна не відмовиться від претензій до Ірану, «бо це наше суверенне право і право на свій захист у міжнародних інстанціях».

В свою чергу, Іран готовий вести перемовини стосовно відшкодувань родичам жертв катастрофи PS752 у двосторонньому міждержавному форматі.

«Стосовно дипломатичного аспекту трагедії, Іран вітає двосторонні перемовини із залученими країнами та висловлює свою добру волю. Іран також надав необхідні роз’яснення щодо різноманітних військових, кримінальних, технічних та юридичних аспектів інциденту під час трьох раундів перемовин з українським урядом в Києві та Тегерані», — сказано у повідомленні МЗС Ірану.

«Ми розуміємо, що претензії до Ісламської республіки Іран є у кількох напрямах — це відповідальність за збиття літака, компенсація родичам загиблих, а також належне розслідування як авіаційного інциденту, так і кримінальне розслідування. Ісламська республіка Іран не виконує свої міжнародні зобов’язання по всім цим напрямкам. Розслідування не є належним, інформація приховується, а питання компенсацій не вирішується розумно, відкрито та справедливо», — вважає Андрій Гук, адвокат кількох постраждалих родичів пасажирів збитого боїнгу.

Раніше іранський орган цивільної авіації оприлюднив остаточний звіт щодо збиття українського пасажирського літака у січні 2020 року.

У документі зазначається, що причиною фатального рішення збити літак була помилка оператора протиповітряної оборони, який визначив літак як «ворожий об'єкт». 

Chas News повідомляв, що Іран має сплатити понад $84 млн компенсації сім’ям загиблих при збитті літака МАУ.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Катастрофа МАУ. Канадська експертиза не підтвердила умисне знищення літака Іраном — ЗМІ