Іран має сплатити понад $84 млн компенсації сім’ям загиблих при збитті літака МАУ
Getty Images

Канадський суд зобов’язав Іран сплатити $84 млн плюс відсотки сім'ям людей, які загинули внаслідок авіакатастрофи неподалік Тегерана в 2020 році.

Іранська сторона в суді не захищалася, повідомляє BBC.

Як будуть стягувати гроші з Ірану, ще невідомо. Суд вирішив розділити $84 млн між позивачами — родинами шести загиблих. Також кожна сім’я отримає додаткову компенсацію за втрату турботи та спілкування і частку за біль та страждання.

Адвокат родичів Марк Арнольд заявив, що його команда прагне блокувати іранські активи в Канаді та за кордоном, у тому числі нафтові танкери.

Таке рішення суду ґрунтується на постанові, яку ухвалили в 2021 році. Згідно з нею збиття літака МАУ визнали навмисним терористичним актом.

Передісторія

Літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ рейсу «Тегеран-Київ» силовики Ірану збили вранці 8 січня 2020 року відразу після вильоту з аеропорту столиці Ірану.

Тоді загинули всі 176 осіб, що були на борту. Серед загиблих — 11 громадян України. Більшість жертв були громадянами Ірану і Канади.

На четвертий день після катастрофи Іран офіційно визнав, що літак МАУ збили його військові.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Катастрофа МАУ. Канадська експертиза не підтвердила умисне знищення літака Іраном — ЗМІ