Іранська влада залякували родини жертв збитого літака МАУ

Влада Ірану переслідували і залякували родичів загиблих в авіакатастрофі літака МАУ, який збили іранські військові 8 січня 2020 року поблизу Тегерана.

Про це йдеться в звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch.

З жовтня 2020 року по січень 2021 року правозахисники говорили з 31 родичами і людьми, які знають, як іранська влада ставилася до членів сімей загиблих. Більше половини опитаних, 16 осіб, заявили, що співробітники іранських спецслужб погрозами змушували їх не спілкуватися з іноземними журналістами. Також спецслужби стежили за тими, хто відвідував місця поховань жертв авіакатастрофи. Потім вони цих людей затримували і залякували.

За інформацією правозахисників, у деяких випадках іранські сили безпеки допитували або затримували членів родин загиблих протягом кількох годин.

Правозахисники заявили, що представники іранських спецслужб катували одну людину. Трьом вони погрожували «наслідками», якщо ті не видалять пости про іранський уряд в соцмережах. Так, представники влади подзвонили однієї з сімей з вимогою видалити критичне повідомлення в Instagram.

Деякі з опитаних заявили, що іранська влада не повернули цінності загиблих, наприклад, телефони і ювелірні вироби.

Також 21 чоловік заявив, що влада намагалася перешкодити проведенню поминальних і похоронних служб. На церемонії були й офіцери в цивільному, і військові. Сім'ї загиблих кажуть, що місцева влада наполегливо пропонували поховати жертв рейсу на спеціально відведених для них ділянках кладовищ. Влада пояснювала, що ці ділянки призначені для тих, «хто пожертвував своїм життям, захищаючи великі цілі ісламу та ісламської революції і її досягнень» і «загинув, захищаючи цілісність Ісламської Республіки Іран від загроз».

Коли ж сім'ї відмовилися, то як мінімум в шести випадках влада ще раз намагалася змусити їх прийняти місце поховання. Деякі з цих місць були розташовані за межами Тегерана.

В інших випадках влада все ж позначила могили загиблих статусом «мученика». Таким чином влада намагається «задобрити» людей, щоб ті не виходили на протести, вимагаючи, щоб Іран поніс відповідальність за збиття літака.

Протягом минулого року іранські суди засудили до тюремного ув'язнення щонайменше 20 осіб, які брали участь в акціях протесту, які спалахнули після збивання літака. Правозахисники закликали звільнити цих людей.

Як ми писали раніше, суд у Канаді визнав терактом збиття літака МАУ в Ірані. Таке рішення було прийнято на підставі думки двох експертів, один із яких прийшов до висновку, що Іран знав, що повітряне судно є цивільним літаком. Іран вважає «безпідставним» рішення суду Канади.

Іранський орган цивільної авіації оприлюднив остаточний звіт щодо збиття українського пасажирського літака у січні 2020 року. У документі зазначається, що причиною рішення збити літак була помилка оператора протиповітряної оборони, який визначив літак як «ворожий об'єкт».

Іран навмисно приховував причину авіакатастрофи літака МАУ