Іран узяв на себе всю відповідальність за збиття українського літака
FARS

19 жовтня заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін зустрівся в Тегерані з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом.

Як повідомляє МЗС України на своєму сайті, під час зустрічі сторони обговорили переговорний процес щодо збиття Boeing 737-800 в Ірані у січні 2020 року.

«Вітаємо рішення Ірану взяти на себе всю відповідальність за збиття українського літака, а також готовність забезпечити однаковий розмір компенсації родичам всіх жертв незалежно від їхнього громадянства», — цитує пресслужба МЗС заступника міністра.

Євгеній Єнін підкреслив, що чекає неупередженого та об’єктивного розслідування обставин авіакатастрофи, й закликав іранську сторону забезпечити доступ до всіх відповідних матеріалів.

«Прогрес у переговорному процесі щодо українського літака сприятиме нормалізації співробітництва з Іраном в усіх сферах», — наголосив український дипломат.

Український чиновник розповів Мохаммаду Заріфу про наслідки триваючої російської агресії проти України, зокрема мілітаризацію в Азово-Чорноморському регіоні та утиски російської окупаційної адміністрації проти жителів тимчасово окупованого Криму.

Глава МЗС Ірану запевнив, що його держава підтримує територіальну цілісність України та непорушності її кордонів. Іранський співрозмовник також запевнив, що жодна третя країна не впливатиме на політику Ірану щодо України.

Авіакатастрофа МАУ в Ірані: передісторія

Рейс PS752 «Тегеран-Київ» (літак Boeing 737-800) «Міжнародних авіаліній України» зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня рано-вранці. Загинули 176 осіб: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

Іранські війська 11 січня заявили, що український Boeing був збитий випадково, виною став людський фактор: літак пролітав поруч з військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за «ворожу ціль», а саме — за крилату ракету. При цьому в Ірані відзначили, що очікували атаки з боку США, у зв’язку з чим системи ППО країни були приведені у повну бойову готовність.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від Ірану повного визнання провини, офіційних вибачень, покарання винних і виплати компенсацій.

Загинули усі, хто перебував на борту: 176 осіб, з яких 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. На борту Boeing 737 знаходилися 11 громадян України, в тому числі усі дев’ять членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великобританії. Серед пасажирів було 24 неповнолітніх, з них 19 дітей до 12 років. Найменша дитина — 2018 року народження. За кількістю жертв катастрофа увійшла до п'ятдесяти найбільших авіакатастроф у світі.

11 січня президент Ірану Хасан Рухані визнав, що літак було випадково збито ракетами, випущеними Корпусом вартових Ісламської революції. За словами офіційних представників Ірану, причиною трагедії став людський фактор.

Катастрофа сталася на фоні політичної кризи між США й Іраном у Перській затоці, через кілька годин після атаки американських військових об'єктів в Іраку, вчиненої КВІР Ірану у відповідь на загибель у Багдаді командувача спецпідрозділом «Аль-Кудс» генерала Сулеймані.

Як ми повідомляли раніше, МЗС прогнозує щонайменше два з половиною роки досудового розгляду у справі збиття літака МАУ.

 

Деякі американці — родичі загиблих у збитому літаку МАУ — подали позов проти Ірану