Із «Північних потоків» вирвалось 300 тис. тонн метану: це може призвести до кліматичної катастрофи

Витік газу з пошкоджених газопроводів на дні Балтійського моря може стани новою кліматичною катастрофою. Про це пише Bloomberg.

За оцінками Федерального агентства з охорони навколишнього середовища ФРН, внаслідок витоку в атмосферу потрапило близько 300 тисяч тонн метану. 

Ця кількість газу матиме приблизно такий самий вплив на клімат протягом 20-річного періоду, як і щорічні викиди приблизно 5,48 млн автомобілів у США.

Німеччина заявила, що виток з «Північного потоку» приблизно еквівалентний 1% від загального річного обсягу викидів у країні. Однак точні дани обсягу витоку газу важко обрахувати і для цього потрібні додаткові дослідження.

Метану — один з найпотужніших парникових газів. Він має в 84 рази більшу зігрівальну здатність, ніж вуглекислий газ протягом перших 20 років перебування в атмосфері, але після цього швидко розкладається.

Хоча виток метану шкідливий для клімату, він не становить серйозної загрози для морського середовища, заявило міністерство навколишнього середовища Німеччини.

Нагадаємо, 26 вересня росіяни за один день зафіксували зниження тиску одразу на двох своїх газопроводах  до Європи — на «Північному потоці» та на «Північному потоці — 2». Вони обидва поки не працюють, одна для підтримання тиску у системі заповнені технічним газом.

27 вересня стало відомо, що газопроводи зазнали значних пошкоджень, імовірно, у результаті диверсії. Спочатку було відомо про три витоки газу, однак 29 вересня берегова охорона Швеції виявила ще один. Два витоки знаходяться у шведській економічній зоні і ще два — у датській.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Країни ЄС погодили скорочення споживання газу на 15%: цей план має багато виключень