«Ізоляція». Колишній в’язень бойовиків оприлюднив фото та паспортні дані трьох військових злочинців «ДНР»
Донецкий тракторист

Журналіст та колишній бранець Кремля Станіслав Асєєв опублікував фотографії та паспортні дані ключових військових злочинців в’язниці «Ізоляція». Вони мають російське громадянство. Встановити особи цих людей допомогли журналісти Bellingcat.

Про це Асєєв написав на своїй сторінці у Facebook.

Російських найманців звати так:

  • Кривонос Юрій Сергійович, 29.12.1978 р. н., позивний «Товстий». Паспорт громадянина РФ: Серія 6019 № 587195. «Зайняв місце Палича (Куликовського Дениса) як куратора «Ізоляції», за словами Асєєва;
  • Бутенко Володимир Володимирович, 17.05.1980 р. н., позивний «Бут». Паспорт громадянина РФ: Серія 6019 № 616516. «Права рука Кривоноса, один зі старших по зміні» — характеристика від Асєєва;
  • Єрьомічев Руслан Володимирович, 15.07.1979 р. н., позивний «Єрмак». Паспорт громадянина РФ: Серія 6019 № 627493. «Головний любитель молодих дівчат на «Ізоляції», — написав Асєєв на своїй сторінці.

 Колишній політв’язень також стверджує, що усі троє чоловіків причетні до жорстоких тортур, побоїв та приниження людської гідності.

«Однак тепер, маючи дані їхніх російських паспортів, можна офіційно пред’являти претензії Російської Федерації за порушення законів і звичаїв ведення війни, що, сподіваюся, буде ініційовано найближчим часом як на ТКГ, так і нашим МЗС», — зазначив Асєєв.

Крім того, колишній полонений додав, що незабаром опублікує інформацію про ще одного військового злочинця на прізвисько Ленін, який за словами журналіста, «віджав мільйони і може в будь-який момент розчинитися з ними в Росії».

Я 28 місяців слухав, як ви б’єте жінок в сусідніх камерах, змушуєте співати пісні під тортури і затягуєте людей з електроопіками в камери, де вони й далі повинні «тримати стіну плачу». Вам всім було дуже смішно. Тепер посміємося ми

Нагадаємо, що бойовики терористичної організації «ДНР» захопили артзавод «Ізоляція» у червні 2014 року та влаштували там в’язницю. Зокрема, в «Ізоляції» утримували журналіста  Асєєва, якого звільнили з полону у грудні 2019 року.

У січні 2021 року невідомі почали публікувати фотографії «Ізоляції» в анонімному Telegram-каналі. Асєєв підтвердив автентичність знімків. Донецькі правоохоронці заявили, що долучили ці знімки до кримінальних проваджень.

Раніше Асєєв дав інтерв'ю, в яких розповів подробиці про «Ізоляцію», зокрема, про ізолятори, їжу і жорстокі тортури струмом.

Асєєв (псевдонім — Станіслав Васін) написав десятки статей для українських ЗМІ із окупації. Потім бойовики арештували його у травні 2017 року й звинуватили у шпигунстві та екстремізмі. Він провів загалом 2,5 роки в полоні.

У 2018 році вийшла збірка есеїв «В Ізоляції» авторства Асєєва. 29 грудня 2019 року Асєєва обміняли. Наприкінці 2020 року Асєєв видав книгу про 28 місяців полону в «Ізоляції» в окупованому Донецьку «Світлий Шлях»: історія одного концтабору».

Україна підозрює у катуваннях у «Ізоляції» в Донецьку щонайменше п’ятьох окупантів