Кабінет міністрів запроваджує в Україні карантин вихідного дня
МОЗ

Про рішення стало відомо із засідання уряду в середу.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов доповів, що в Україні «заповнюються ліжка в лікарнях в геометричній прогресії» і «ураганними темпами». На його думку, наша медична система витримає навантаження, лише якщо уряд впровадить щонайменше карантин вихідного дня. «Ми не в змозі витримати повний локдаун», — заявив міністр. Тому, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, МОЗ розробило зміни до постанови №641, які передбачають запровадження в Україні «карантину вихідного дня». І на цьому засіданні Кабмін увів нові карантинні обмеження.

Їхня мета, як заявили Степанов та Шмигаль, — розірвати ланцюг передачі хвороби, зменшення контактів між людьми, уникнення колапсу медичної системи.

Рішення Кабміну передбачає відмову від адаптивного карантину на вихідних.

Міністри проголосували за рішення з оформленням в секретаріаті Кабміну. Утримався від голосування лише міністр культури.

Карантин вихідного дня триватиме з 00:00 суботи до 00:00 понеділка протягом трьох тижнів (14-15 листопада, 21-22 листопада, 28-29 листопада).

У вихідні, починаючи з 14-15 листопада, заборонено:

  • Приймання відвідувачів закладами громадського харчуванням. Можлива лише торгівля на винос.
  • Приймання відвідувачів у ТРЦ, торгівельне і побутове обслуговування населення.
  • Діяльність дискотек, розважальних закладів, нічних клубів, закладів громадського харчування, ресторанів із організацією дозвілля.

Працюватимуть фінансові установи, пошта, заклади із мед- та ветпрактикою, автозаправки без зон харчування.

Не будуть працювати заклади культури, окрім підприємств із виробництва аудіовізуальних творів.

Степанов рекомендує запровадити окремий час, з 10 до 12:00, для пріоритетного обслуговування в магазинах громадян похилого віку — категорії, яка найбільше в зоні ризику.

Найкращий спосіб для лікарів – це повний локдаун мінімум на три тижні, але ми не можемо його запровадити і тому знайшли такий баланс.

Як повідомив прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram, в останній місяць в Україні фіксується експонентне зростання кількості захворілих на COVID-19. А отже, суттєво збільшується навантаження на наші лікарні та українських лікарів. «Економіка України не витримає повного локдауну. Саме тому Уряд та МОЗ, разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу почали шукати збалансований варіант додаткових карантинних обмежень», — наголошує Шмигаль у дописі.

Нові обмеження неприємні та болісні для багатьох представників бізнес-спільноти, що зайняті у ресторанній, розважальній та культурній сферах. Уряд готовий підставити плече, аби підтримати наших підприємців під час посиленого карантину вихідного дня.

Шмигаль обіцяє повною мірою відновити та розширити наступні програми підтримки:

  • компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;
  • програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покриватися державою).
  • можливість застосування механізму визнання «карантину вихідного дня» форс-мажорною обставиною, що ми зараз оговорюємо з Торговельно-промисловою палатою.
  • продовження реалізації програми доступних кредитів «5-7-9», яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Тобто мова йде про рефінансування існуючих позик фактично під 0%.

Критична реакція

У Європейській Бізнес Асоціації заявили, що жорсткий локдаун і закриття більшості бізнесів на вихідні принесуть більше шкоди, ніж користі. Про це повідомляється на сайті ЄБА.

«На переконання бізнес-спільноти, державі потрібен план, що складається з розумних кроків, базується на світових практиках і накопиченому досвіді. Водночас, необхідні чіткі та зрозумілі адаптивні кроки взаємодії з бізнесом, а не жорсткі тотальні обмеження, аби підтримати і економічне здоров’я країни, в тому числі», — повідомили в асоціації.

До критики локдауну під час засідання Кабміну приєднався народний депутат Павло Сушко, який онлайн заявив, що в перший місяць карантину збитки кінотеатрів склали 175 млн грн на місяць. На його думку, кредитна програма «5-7-9» для них не працює, а за 8 місяців з початку карантину кінотеатри отримали 0 грн. Він підсумував, що карантин вихідного дня знищить кіногалузь в Україні.

Як ми писали раніше, вранці під Кабміном ресторатори протестували проти карантину вихідного дня. Водночас підприємці вимагали продовження спрощеної системи оподаткування.

Вакцина від коронавірусу Pfizer та BioNTech має зберігатися при –70°