Україна поки що не закриватиме авіасполучення з Великобританією (оновлено)
Getty Images

Україна поки не закриватиме авіасполучення з Великобританією. Про це у понеділок ввечері повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

«Ми маємо візовий режим з британцями, що вже обмежує кількість пасажирів між нашими країнами. Зараз рейси виконуються переважно для повернення українців з навчання з-за кордону додому на різдвяні канікули. 

Будемо вести моніторинг ситуації з COVID-19 у Великобританії і у разі необхідності змінимо це рішення», — написав Криклій у Telegram.

Раніше цього дня з'явилась інформація із посиланням на радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, що уряд розглядає можливість найближчим часом закрити авіасполучення з Великобританією через виявлений там новий штам коронавірусу.

«Безумовно, інформація про новий, більш агресивний штам вірусу, який визначили британські вчені, змушує ще раз переглянути правила в'їзду/виїзду з країни, а також уточнити інші карантинні обмеження. Тим більше що цілий ряд європейських країн вже прийняли рішення про посилення», — сказав політик.

Подоляк стверджував, що проходять екстрені консультації в Кабміні з цього приводу.

«Міністр охорони здоров'я Степанов актуалізував інформацію і запропонував обміркувати можливість обмеження польотів. Міністру інфраструктури запропоновано в максимально короткі строки дати математику — що і як у нас в аеропортах. Безсумнівно, обмеження будуть», — цитує strana.ua слова політика.

У пресслужбі міністерства інфраструктури України на запит Chas News відмовилися від коментарів: «Ми поки що це не коментуємо. Поки немає рішення уряду та ідуть консультації».

Представник уряду у парламенті, народний депутат Василь Мокан сказав Chas News: «Великобританія може стати потенційним джерелом нового штаму коронавірусу. Ця інформація Кабміном взята до відома, і зараз міністерства її опрацьовують. Можливо, відбудеться розгляд цього питання за кілька годин на засіданні уряду».

Реакція Посольства України у Великобританії на новий штам

Посольство України у Великобританії рекомендує українцям утриматися від поїздок до окремих регіонів королівства, зокрема до його столиці. Установа попереджає про поширення захворювання, викликаного новим штамом COVID-19.

«У зв’язку із загостренням епідемічної ситуації посольство України рекомендує громадянам України тимчасово утриматися від поїздок до Лондона та південно-східної Англії, де, починаючи з 20.12.2020, запроваджено четверту категорію (Tier4) локального нокдауну», — повідомляє посольство.

Українцям, які вже перебувають у районах, найбільше уражених коронавірусом, посольство рекомендує дотримуватися вимог місцевих органів влади, а також відстежувати інформацію на урядовому сайті.

За наявною у посольстві інформацією, станом на 21 грудня рішення щодо призупинення авіасполучення з Великою Британією прийняли Нідерланди, Бельгія, Австрія, Італія, Ірландія, Німеччина, Чехія, Франція, Швеція, Латвія, Литва, Естонія, Болгарія, а також Канада.

Як ми писали раніше, ВООЗ обіцяє інформувати про характеристики нового штаму COVID-19.

Деякі країни Європи закрили авіасполучення з Великобританією. У Брюсселі і Лондоні політики радяться