Кабмін хоче скасувати нульове розмитнення авто — законопроєкт

Кабінет міністрів пропонує скасувати безмитне ввезення автомобілів в Україну.

Про це йдеться у законопроєкті № 7418 про зміни до Податкового кодексу щодо перегляду окремих пільг в оподаткуванні.

Так Кабмін пропонує відновити оподаткування:

  • товарів, що ввозять платники єдиного податку першої, другої та третьої групи;

  • підприємств, які не сплачують ввізне мито;

  • транспортних засобів, що ввозяться громадянами на територію України.

У той же час уряд пропонує звільнити від сплати збору до Пенсійного фонду легкові автомобілі, які оснащені виключно електричними двигунами.

Чому Кабмін хоче скасувати нульове розмитнення авто

У пояснювальній записці зазначається, що внаслідок скасування ввізного мита та інших податків, до бюджету не надійшло близько 13 млрд грн. За цей час в Україну ввезли понад 119 000 автомобілів, при цьому серед них є авто преміум-класу вартістю понад 1 млн грн.

«В умовах воєнного стану, коли Україна має консолідувати всі доходи для боротьби з агресором, запровадження пільг на імпорт товарів, що не є товарами першої необхідності і водночас є бюджетоформуючими, має бути переоцінено та переглянуто», — йдеться у документів.

Нагадаємо, група депутатів на чолі з «слугою народу» Данилом Гетьманцевим зареєструвала ще один законопроєкт про скасування безмитного ввезення авто. У документі також пропонується низка податкових та митних змін, зокрема — збільшення військового збору вдвічі з 1,5% до 3% та дозвіл на відшкодування податку на додану вартість облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Уряд визначив три пункти пропуску для ввезення машин з-за кордону