В Україні впровадили карантин вихідного дня. Список заборон
Pixabay

Кабінет міністрів скасував адаптивний карантин і запровадив в Україні локдаун вихідного дня до 30 листопада. Він діятиме з опівночі суботи до опівночі понеділка.

Про це повідомляє пресслужба уряду.  

Загальний карантин міститиме обмеження, які діяли для регіонів «помаранчевої» зони.

Відповідне рішення підтримали всі члени уряду, крім голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка. Він «утримався від голосування».

Chas News повідомляв, що Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики закликає Кабінет міністрів не застосовувати карантин вихідного дня на діяльність закладів культури. У фракції «Слуга народу» зазначили, що кінотеатри, театри та музеї сумлінно виконують усі санітарні норми.

У карантин вихідного дня:

  • закриваються бари, ресторани, кафе та інші заклади громадського харчування, можлива тільки торгівля на виніс;
  • закриваються торговельно-розважальні центри та інші заклади розважальної діяльності;
  • закриваються заклади торговельного і побутового обслуговування населення, окрім закладів торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та медичними виробами, ветеринарними препаратами, де для цієї діяльності відведено мінімум 60% площі;
  • продовжать свою діяльність заклади, які надають фінансові послуги та послуги з інкасації, поштові сервіси, заклади медичної та ветеринарної практики, автозаправки (окрім зон харчування), СТО;
  • закриваються заклади культури, окрім закладів з виробництва аудіо-візуальних творів з обмеженням доступу на місце зйомки;
  • зачиняються спортзали і басейни.

Раныше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пояснив, чому треба ввести карантин вихідного дня. Держслужбовець зазначив, що заходи зупинять захворюваність на поточному рівні та дозволять уникнути колапсу медичної системи.

Продовжити, не можна скасувати

Карантин вихідного дня запровадять до 31 грудня, каже інсайдер «Української правди» у Міністерстві охорони здоровя.

«Карантин вихідного дня буде з 00 годин суботи до 00 годин понеділка. Термін, як і весь карантин, поки до 31 грудня», — говорить співрозмовник видання.

Рішення про карантин вихідного дня до 31 грудня вже є, але його ще не оформили постановою, наголошують джерела видання.

Інсайдер підкреслив, карантин вихідного дня можуть продовжити і після нового року, якщо епідеміологічна ситуація не покращиться.

Довідка

З 9 листопада в Україні не залишилося «жовтих» і «зелених» зон захворюваності на COVID-19. Тепер вся країна перебуває у «помаранчевій» і «червоній» зонах.

Наразі у «червоній» зоні знаходяться Житомир, Ужгород, Запоріжжя, Чернівці, Чернігів, Хмельницький, Харків, Суми, Рівне, Полтава, Миколаїв та Івано-Франківськ. Решта обласних центрів — у «помаранчевій» зоні.

Під Кабміном ресторатори протестують проти карантину вихідного дня. Проте альтернативу запропонувати не можуть (фото)