Канада схвалила четверту вакцину — однодозову від Johnson & Johnson
Crain's Detroit Business

Уряд Канади схвалив використання однодозової вакцини від коронавірусу Jansen, яку розробила компанія Johnson & Johnson.

Про це повідомила головний науковий радник Департаменту охорони здоров’я Канади Супрія Шарма, передає CP24.com.

Вона сказала: «Як з усіма іншими COVID-вакцинами, Департамент охорони здоров’я схвалив вакцину Jansen після незалежного та детального наукового вивчення її безпеки, ефективності та якості. Розглянувши усі дані, ми дійшли висновку про наявність переконливих доказів того, що переваги цієї вакцини переважують її потенційні ризики».

Уряд дозволив використовувати вакцину всім людям, старшим за 18 років. Канада вже замовила 10 млн доз цієї вакцини і має можливість закупити ще 18 млн. Поставлятимуть щеплення підприємства Johnson & Johnson в Європі і США.

Ефективність Jansen становить 66%. Для порівняння, у вакцин Pfizer і Moderna цей показник 95%. Jansen, однак, вимагає лише однієї дози і її можна зберігати в звичайному холодильнику, що полегшує транспортування.

Експерти у галузі охорони здоров'я прагнуть зробити єдиний варіант, який допоможе пришвидшити вакцинацію. Канада також затвердила вакцини від Pfizer, Moderna та AstraZeneca. Health Canada є першим головним регулятором, який затвердив чотири різні вакцини.

Дефіцит вакцин у Канаді настільки гострий, що уряди провінцій зараз заявляють, що продовжать інтервал між двома дозами вакцин Pfizer, Moderna та AstraZeneca на чотири місяці, а не на три-чотири тижні, щоб вони могли швидко прищепити більше людей.

Другі дози вводитимуть у липні по мірі надходження нових вантажів.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що цього місяця Pfizer відправить в Канаду ще 1,5 млн доз вакцини, а навесні — ще 2 млн. Віднин до кінця червня Канада отримає 15,5 млн доз Pfizer.

Міністр з питань закупівель Аніта Ананд заявила, що Канада підтвердила поставки 36,5 мільйона доз вакцин до 1 липня, це забезпечить по одній дозі для кожного дорослого канадця.

До них додадуться 10 млн доз, придбаних у Johnson & Johnson, і 20 млн доз, що надходять до Канади безпосередньо від AstraZeneca.

Зараз майже 1,7 млн канадців щеплені принаймні однією дозою, і темп щеплень пришвидшився за останні два тижні.

Незважаючи на те, що всі дорослі канадці тепер можуть очікувати, що їх черги на отримання вакцин настануть у найближчі кілька місяців, діти чекатимуть довше.

Шарма зазначив, що нині проводять клінічні випробування, щоб перевірити, чи є якісь або всі затверджені вакцини безпечними та ефективними для дітей. Дані для підлітків будуть на першому місці, а потім — для дітей до 12 років.

Залишається лише ще одна вакцина, що перебуває на розгляді в Health Canada, яка називається Novavax, але вона ще завершує свої клінічні випробування і не очікує даних раніше кінця березня.

Щеплення Johnson & Johnson в інших країнах

28 лютого адміністрація США з питань харчових продуктів і медикаментів видала дозвіл на екстрене використання третьої вакцини проти COVID-19 Johnson & Johnson.

16 лютого Johnson & Johnson подала свою вакцину від коронавірусу на реєстрацію в ЄС до Європейського агентства з лікарських засобів.

У листопаді 2020 заступник міністра охорони здоровʼя Віктор Ляшко заявив, що компанія Johnson & Johnson може провести в Україні масштабні випробування вакцини. Вакцина Jansen є у портфелі програми COVAX для України.

Злетіли! Україна зустріла річницю пандемії появою «британського» штаму та новою хвилею COVID-19