Британська королева «придушила» Меган Маркл на обкладинці Charlie Hebdo

Французький сатиричний журнал Charlie Hebdo знову опинився в центрі скандалу. На обкладинці останнього номера розміщена карикатура, на якій королева Великої Британії Єлизавета ІІ тисне коліном на шию герцогині Сассекської Меган Маркл, і підпис «Чому Меган полишила Букінгемський палац? Тому, що я не можу більше дихати». Скандальність цієї карикатури пов’язана з тим, що вона копіює ситуацію з Джорджем Флойдом, смерть якого спричинила масові протести в США і започаткувала рух Black Lives Matter.

Charlie Hebdo опублікував карикатуру через кілька днів після того, як Меган та її чоловік принц Гаррі висловили серію звинувачень на адресу королівської родини Британії в інтерв’ю Опрі Вінфрі. Зокрема про те, що члени королівської родини обговорювали колір шкіри майбутньої дитини як потенційну проблему.

Тижневик Charlie Hebdo, заснований 1970-го, славиться своїми провокаційними карикатурами та сарказмом по відношенню до політиків, громадських діячів та релігійних символів. У 2015-му, після публікацій карикатури на пророка Мухаммеда, брати Саїд та Шериф Куачі увірвались у редакцію журналу та розстріляли співробітників, вбивши 12 та поранивши 11.

Низка організацій по боротьбі з расизмом висловили гостру критику на карикатуру з зображенням Меган і королеви. Зокрема, Халіма Бегум, генеральний директор аналітичного центру з питань рівності раси Runnymede Trust, заявила, що карикатура «неправильна на всіх рівнях», передає CNN. «Це не змушує когось сміятись і не кидає виклик расизму. Це, навпаки, принижує ці проблеми та спричиняє образи», — написала захисниця прав людини в соцмережах.

«Чому Меган полишила Букінгемський палац? Тому що я не можу більше дихати» / Charlie Hebdo

Водночас Букінгемський палац залучив одну з юридичних компаній для проведення зовнішнього розслідування фактів цькування працівників палацу герцогинею Сассекською Меган Маркл. Як зазначає британське видання The Times, кілька працівників подали скаргу на Меган Маркл ще в жовтні 2018 року. В ній стверджується, що герцогиня Сассекська вигнала двох особистих помічників з домогосподарства і постійно ставила під сумнів надійність третього.

Чиновники Букінгемського палацу вважають, що доцільно провести зовнішнє розслідування звинувачень на адресу Меган Маркл замість внутрішнього, як це традиційно відбувалось в таких делікатних питаннях. Королівська родина Великої Британії вважає ситуацію занадто делікатною, а можливі наслідки — досить серйозними, щоб вирішувати усе всередині.

«Арчі стане старшим братом». Меган Маркл вагітна другою дитиною (фото)