Катастрофа на ЗАЕС може статися за 27 годин, якщо станція втратить енергопостачання — експерт

У разі відключення ЗАЕС від енергопостачання та зупинення реакторів до найстрашнішого моменту — розплавлення їхньої активної зони є 27 годин.

Про це в інтерв'ю Obozrevatel розповіла Ольга Кошарна, експертка з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки.

«Якщо допустити такі екстремальні умови, коли втрачається зовнішнє енергопостачання, дизельгенератори не працюють, втрачається вода з першого контуру, то від моменту цієї події до розплавлення активної зони — 27 годин. Якщо ж енергоблоки працюють, хай і не на повній потужності, 800 і 600 мегават, як зараз, то, якщо раптом таке трапляється, системи захисту автоматично спрацьовують, гасять ядерну реакцію всередині блоку, але час до розплавлення активної зони становить 3-6 годин», — сказала Кошарна.

Як пояснила Кошарна, кожен реактор має шість приреакторних басейнів витримки, в яких міститься відпрацьоване паливо, крім сухого сховища, де паливо зберігається в контейнерах. Саме тому для того, щоб системи безпеки працювали, потрібне зовнішнє енергопостачання.

За її словами, за нормами дизельгенератори повинні мати запас пального на 10 днів. Але, оскільки станція захоплена, реальну його кількість невідомо.

Раніше інженер станції розповів, що росіяни розмістили на території Запорізької АЕС артилерійські установки, які імітують обстріли з боку Нікополя.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Окупанти готують провокацію на Запорізькій АЕС 19 серпня — розвідка