Кібератака на «Київстар»: СБУ встановила винних та готує матеріали для Гааги
Unsplash

СБУ ідентифікувала хакерів російського ГРУ, які здійснили кібератаку на оператора мобільного звʼязку «Київстар» у грудні 2023 року.

Про це в інтервʼю «Укрінформу» розповів Ілля Вітюк, начальник Департаменту кібербезпеки СБУ.

За його словами зараз слідчі збирають доказову базу на хакерів. Після проведення всіх експертиз та оголошення підозр матеріали цього розслідування передадуть до Міжнародного кримінального суду у Гаазі.

«Ми працюємо, щоб за нашим законодавством оголосити підозри, а надалі передати ці справи в МКС. Воєнних злочинців мають судити на міжнародному рівні!» — зазначив Ілля Вітюк.

СБУ встановила, що відповідальним за кібератаку є хакерське угруповання SandWorm, яке є штатним підрозділом російського ГРУ. Кіберфахівці шукають всіх учасників вертикалі, які були причетні до цієї атаки.

«У кейсі «Київстару» будуть підозри членам угруповання SandWorm, яка є військовою частиною 74455 ГРУ, очільнику цієї військової частини, а також керівництву ГРУ ГШ», — розповів Вітюк.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

ГУР відзвітувало про результати семи кібератак на структури рф за тиждень