Київські кандидати в мери протягом передвиборчої кампанії витратили на рекламу на Facebook понад $126 тис.
Getty Images

Кандидати на посаду міського голови Києва під час кампанії витратили на рекламу у Facebook понад $126 тисяч (понад 3,5 млн гривень). Новообраний мер Віталій Кличко витратив на рекламу $26 тис.(понад $736 тис. грн). Активісти обраховували саме витрати із персональних сторінок політиків, повідомляє громадський рух «Чесно».

Найбільше з персональної сторінки витратила Ірина Верещук, яка балотувалася від партії «Слуга народу» — майже $69 тис. (майже два мільйони гривень). Це фактично половина всіх витрат столичних кандидатів.

Кандидат від ВО «Батьківщина» Олексій Кучеренко витратив на рекламу у Facebook $7,3 тис. (понад 200 тис. грн).

Деякі кандидати не витрачали гроші на рекламу із персональних сторінок, натомість їхні персоналії активно рекламували сторінки їхньої партії чи інші. Зокрема, сторінки, які просували кандидата у мери Києва Сергія Притулу – «Команда Притули» та «Притула UA», витратили на дописи понад $40 тис. (понад 1,3 млн грн).

Кандидат Андрій Пальчевський не витрачав грошей із персональної сторінки. Натомість усі сторінки, які агітували за нього та партію «Перемога Пальчевського», витратили на Facebook понад $143 тис. (понад чотири мільйони гривень). Серед них сторінки із назвами: «Перемога Пальчевського», «Асоціація платників податків. Київ», «Свободная Украина», «Украина Онлайн», «Полит Пост», «Полит Пресс» та ін.

Кандидат Борислав Береза також не витрачав гроші на рекламу із персональної сторінки. Водночас сторінка його «ЕкоПартії Берези», яка активно просувала кандидата, заплатила Facebook понад $13 тисяч доларів (понад 360 тисяч гривень).

Олександр Попов, кандидат від ОПЗЖ, витратив із персональної сторінки $5,5 тис. (понад $155 тис,). Ще $8,9 тис. (понад $250 тис.) він вклав у рекламу зі сторінки «Кияни за Олександра Попова».

Як ми писали раніше, Кличко втретє став мером Києва. За нього проголосували 50,52% киян.

В Україні завершився другий тур місцевих виборів