Київський завод «Більшовик» держава може продати за мільярд гривень
ФДМ

Фонд держмайна в рамках великої приватизації готується продати Перший київський машинобудівний завод (ПКМЗ) (раніше «Більшовик») на проспекті Перемоги. Якщо підготовка проходитиме без затримок, аукціон може відбутися влітку 2021 року. Про це йдеться у статті «Економічної правди».

За словами заступника глави ФДМ Тараса Єлейка, держава може отримати за «Більшовик» мінімум мільярд гривень. Стартова ціна ПКМЗ на торгах поки невідома. Її визначить радник — аудитор з великої четвірки, компанія «KPMG Україна». Вона супроводжуватиме об’єкт до укладання угоди з новим власником та переказу коштів переможцем аукціону.

За підрахунками Colliers Ukraine, держава на аукціоні зможе виручити за завод 1,3-1,5 млрд грн або $45-55 млн. За певних умов навіть більше.

«Сума може перевищити 1,5 млрд грн, якщо інвестори будуть активними, а «упаковка» об’єкта грамотною», пояснює керівний директор Colliers Ukraine Олександр Носаченко.

Керівник компанії «КАН девелопмент» Ігор Ніконов каже, що мільйон доларів за гектар — адекватна ціна. Він прогнозує успішні торги, за результатами яких держава отримає справедливу компенсацію. У фонді сподіваються, що виторгують за актив «кілька мільярдів гривень». Для цього необхідно залучити максимальну кількість учасників аукціону.

Цех № 5 заводу, розташований на перетині проспекту Перемоги та вулиці Вадима Гетьмана, хоче викупити міська влада. Земля під ним потрібна для будівництва елемента розв’язки і правого повороту з проспекту Перемоги на вулицю Гетьмана. Це дозволить завершити реконструкцію Шулявського шляхопроводу.

Переговори КМДА з фондом тривають довго і безрезультатно. У 2020 році перший заступник київського міського голови Микола Поворозник розповідав, що ФДМ оцінює цех в 700 млн грн. Місто вважало цю ціну завищеною.

У 2020 році Перший київський машинобудівний завод мав 22 млн грн збитку, а загальна сума боргу перевищила 500 млн грн. Щорічно підприємство зобов’язане сплачувати в бюджет столиці 40 млн грн земельного податку.

Учасники будівельного ринку не володіють інформацією щодо потенційних інвесторів. «Немає жодних чуток про домовленості», – заявили джерела ЕП.

В інтерв'ю «Економічній правді» київський забудовник, CEO Saga Development Андрій Вавриш висловив заклик, що столиця повинна не освоювати нові землі, а займатися реновацією промислових територій у межах міста.

Чому місто не розвивається? Ми охороняємо минулу славу радянської промисловості: минулу славу заводу «Більшовик», минулу славу заводу «Артем». «Не можна, не чіпай, ти не збудуєш!» — ось інтегральний показник нашого рівня містобудівної політики

Ласий шматок столичної землі

Київський чавуноливарний і механічний завод у далекому 1882 році заснували чеські підприємці. Через 40 років завод під час націоналізації СРСР тримав назву «Більшовик». У 2018 році в ході декомунізації його назву змінили на Перший київський машинобудівний завод (ПКМЗ).

Підприємство спеціалізується на металообробці, виробництві циліндрів, гідродомкратів, роторів, переробці гуми і пластмас. Найкращі часи підприємства залишилися в минулому. У 1996 році на заводі працювало близько 6 тис осіб, у 2021 році залишилося трохи більше 200 співробітників.

На території понад тридцять будівель, однак для потреб заводу частково використовують лише два приміщення. Решту адміністрація здає в оренду або вони пустують. До 80 % грошових надходжень ПКМЗ — від оренди.

Як ми писали раніше, в 2020 році вартість реконструкції Шулявського мосту наблизилася до 2 млрд грн. Але в грудні на шляхопопроводі впали три нові стовпи освітлення.

Мінрегіон пропонує відновити архбудконтроль і передати його місцевій владі