Кількість затриманих у Казахстані перевищила 5 тис. осіб. У МВС заявляють, що ситуація стабілізувалась
Getty Images

Ерлан Тургумбаєв, глава МВС Казахстану, заявив, що в результаті масових протестів у країні затримали 5135 людей.

За його словами, за фактами застосування насильства, хуліганства, вбивств та розбійних нападів розпочали 125 досудових розслідувань, повідомляє Tengrinews.kz.

МВС зазначає, що під час протестів загинули 16 силовиків, постраждали понад 1,3 тис. співробітників поліції, нацгвардії та військовослужбовців. Кількість вбитих протестувальників невідома, 7 січня влада заявляла про 26 загиблих.

Стало відомо, що під час протестів 5 січня від вогнепального поранення загинула 11-річна дитина, яка гуляла з батьками.

А 7 січня до однієї з дитячих лікарень Алмати з тяжкими вогнепальними пораненнями привезли 15-річного підлітка. Його батько перебуває в іншому медзакладі. Їхній автомобіль розстріляли невідомі люди, влада каже — протестувальники.

Зважаючи на небезпечну ситуацію на вулицях казахстанських міст, Росія почала вивозити з країни своїх туристів. Літаки, які доставили в Казахстан військових ОДКБ, тепер забирають росіян. Ті не могли вилетіти через закритий аеропорт Алмати.

При цьому 9 січня глава МВС Ерлан Тургумбаєв заявив, що ситуацію стабілізували в усіх регіонах Казахстану та звільнили захоплені будівлі акіматів.

«Відновлюється робота комунальних об'єктів та систем життєзабезпечення», — додав він. Також відкрилися дороги республіканського значення.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Чотири найбагатші людини в Казахстані збіднішали на $3 млрд через протести — Forbes