Протести у Казахстані посилюються. Що відбулося за день
Getty Images

З 1 січня у Казахстані тривають масові протести через збільшення цін на паливо. Мітингують у більшості великих міст країни. «На допомогу» уряду Казахстану ОДКБ вирішила ввести туди миротворчі сили. Є загиблі та поранені.

В Алмати почалася «зачистка»

У столиці почалася так звана антитерористична операція. Усі відомчі будівлі взяті під охорону, в місті — урядові війська. У МВС Казахстану повідомили, що тих, хто відмовиться роззброїтися ліквідують.

Під час бойових дій у Казахстані загинуло 18 силовиків, поранення отримали 748. Через «зачистку» поранення отримали близько тисячі осіб. Затримано 2298 учасників протестів.

За останніми даними, загинуло понад 30 протестувальників і понад 1 тис. поранено. Але точної інформації наразі немає.

Проти активістів відкрили кримінальне провадження

Генеральна прокуратура Казахстану відкрила кримінальні справи про масові заворушення й акти тероризму у через протести щодо правління.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, учасникам протестів може загрожувати увʼязнення від 8 років до довічного. Також їх можуть позбавити громадянства.

Прибули військові з Білорусі

З Вітебська десантників доставили п'ятьма літаками Іл-76, повідомляє Мир-24.

Як повідомляє 24.kg, перекидати техніку та військовослужбовців продовжують

 

Президент Казахстану очолив Раду безпеки

Касим-Жомарт Токаєв, президент Казахстану, став головою Ради безпеки країни

Раніше цю посаду обіймав Нурсултан Назарбаєв, колись він був лідером держави. Він правив країною 30 років, а у 2019 офіційно передав владу своєму наступнику. При цьому він знайшов спосіб залишитися в керівництві Казахстану.

Демонстранти, зокрема, вимагали позбавити впливу першого президента країни. Як відбулася передача повноважень, невідомо.

З Казахстану не можуть виїхати Українці

До українського посольства в Казахстані звернулися 43 громадянина України. Вони не можуть вилетіти з країни через скасовані рейси з Алмати та Нур-Султана.

Авіасполучення планують відновити 7 січня.

Наразі інформації про потрапляння українців у надзвичайні ситуації на тлі протестів немає.

Уряд стабілізує економічну ситуацію

В країні почали виконувати доручення президента щодо стабілізації економічної ситуації. Уряд заморозив ціни на паливо мінімум на пів року, також обіцяють не підвищувати вартість комунальних послуг. Крім того, заборонили вивозити за кордон соціально значимі продуктові товари — м’ясо, картоплю та моркву.

Раніше Chas News повідомляв, що Росія відправить до Казахстану військових, які захоплювали Крим та Донбас.

За попередніми даними, бойовиків з РФ можуть задіяти для «зачистки» в найбільш бунтівних містах Казахстану. А згодом їх направлять на місця, які стратегічно важливі для Росії. Йдеться про полігон із випробування засобів ПРО, космодром Байконур та інші.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Не можна виключати, що події в Казахстані зрежисовані росіянами»