Росія, Білорусь та інші держави ОДКБ направлять «миротворчі сили» до Казахстану
ОДКБ

Країни-члени Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) вирішили направити до Казахстану миротворчі сили.

У пресслужбі ОДКБ зазначають, що війська вводяться на обмежений час для «стабілізації та нормалізації обстановки в країні».

Нікол Пашинян, голова Ради колективної безпеки ОДКБ та прем’єр-міністр Вірменії, заявив, що рішення ухвалили на підставі звернення президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва, а також нібито «через загрозу нацбезпеці, суверенітету Казахстан, викликану, зокрема, зовнішнім втручанням».

Президент Казахстану звернувся до ОДКБ за допомогою для «подолання терористичної загрози». Він заявив, ситуація у Казахстані начебто має ознаки «зовнішньої агресії». 

За офіційними даними, чисельність миротворчих сил організації — близько 3,6 тис. осіб. До ОДКБ входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Росія та Таджикистан. Цей військово-політичний союз РФ створила ще у 1992 році та позиціонує його як альтернативу НАТО.

Що відбувається в Казахстані

З 1 січня у Казахстані по всій країні тривають протести, причиною яких стало різке зростання цін на скраплений газ. У великих містах почалися мітинги та сутички з поліцією, люди стали захоплювати адміністративні будівлі.

У вівторок, 4 січня, президент Касим-Жомарт Токаєв запровадив надзвичайний стан у найбільшому місті країни Алмати та у Мангістауській області. 5 січня НС запровадили по всьому Казахстану.

Принаймні одна людина загинула під час протестів у місті Атирау. В Алмати захопили стару резиденцію президента та аеропорт. Влада розпочала антитерористичну операція для придушення масових акцій протесту.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити. 

У Казахстані протестувальники намагаються знести пам’ятник експрезиденту Назарбаєву (відео)