Кім Чен Ин продемонстрував нові балістичні ракети
KCNA

На військовому параді з нагоди завершення з'їзду «Трудової партії» КНДР вперше показала нові балістичні ракети, які виготовили в країні.

Парад на площі Кім Ір Сена у Пхеньяні очолював північнокорейський диктатор Кім Чен Ин.

Як повідомляють Reuters і BBC з посиланням на державне північнокорейське агентство KCNA, на параді уряд показав військову техніку, зокрема танки й ракетні установки. На фото держагентства також є нові варіанти балістичних ракет малої дальності.

Зображення, опубліковані державними ЗМІ Північної Кореї, показують, що принаймні чотири великі чорно-білі ракети провезли повз натовп, що розмахував прапорами. Аналітики відзначали, що цю зброю держава ще не показувала.

Фото KCNA

Агентство KCNA пише про парад: «Наймогутніша зброя в світі, балістичні ракети, (що запускаються) з підводних човнів, виїжджали на площу одна за одною, переконливо демонструючи міць революційних збройних сил».

В четвер Північна Корея не продемонструвала свою найбільшу міжконтинентальну балістичну ракету, яку уряд представив ​​на значно більшому військовому параді в жовтні. Ця колосальна зброя нібито може доставити ядерну боєголовку в будь-яку точку США. Її розміри здивували навіть досвідчених аналітиків, коли ракету демонстрували минулого року.

З’їзд партії — рідкісна подія, на якій Кім назвав США «найбільшим ворогом своєї країни». У своєму зверненні до партії минулого тижня Кім пообіцяв розширити арсенал ядерної зброї Північної Кореї. Він хоче додати до нього балістичні ракети великої дальності, які можуть бути запущені з суші або моря, і «надвеликі боєзаряди».

Він також заявив, що США є «найбільшою перешкодою для нашої революції та нашим найбільшим ворогом. Незалежно від того, хто при владі, справжній характер їхньої політики проти Північної Кореї ніколи не зміниться».

Показ військової сили відбувається за кілька днів до інавгурації Джо Байдена, обраного президента США. Представлення нових ракет може бути повідомленням для адміністрації Байдена про зростаючу військову міць країни, стверджують експерти.

Протягом останніх чотирьох років Пхеньян мав нестабільні відносини з США за адміністрації президента Дональда Трампа.

Незважаючи на очевидне потепління відносин, переговори щодо ядерної програми Північної Кореї не привезли до значного прогресу. Другий їхній раунд у Ханої у 2019 р. зірвався після відмови США від вимог Пхеньяна зняти санкції.

Президент Південної Кореї Мун Чже Ін заявив 11 січня, що він продовжує співпрацювати з Північною Кореєю. Він вважає, що співпраця у боротьбі з пандемією може привести до прориву в загальмованих переговорах.

США ввели санкції проти російських компаній через робітників з КНДР