Вся надія на Байдена. Президент Південної Кореї чекає інавгурації у США для прориву у переговорах між Кореями
Getty Images

Президент Південної Кореї Мун Чже Ін заявив у понеділок, що він продовжує співпрацювати з Північною Кореєю. Він вважає, що співпраця у боротьбі з пандемією може привести до прориву в загальмованих переговорах.

Сеул докладе зусиль, щоб розпочати переговори між США та Північною Кореєю після того, як новообраний президент США Джо Байден обійме посаду, цитує Reuters промову Муна під час щорічної новорічної промови.

«Діалог і співпроцвітання є ключовими рушіями мирного процесу на Корейському півострові. Наша воля зустрітися в будь-який час і в будь-якому місці, і готовність до розмови залишається незмінною, — сказав Мун.

Строк повноважень президента закінчується в 2022 році. Він визначив взаємодію з Північною Кореєю однією з своїх цілей. Також він обіцяє підтримувати тісний зв'язок із адміністрацією Байдена.

Раніше переговори, у яких Північну Корею переконували відмовитися від ядерної зброї та покращити стосунки із США та Південною Кореєю, зайшли в глухий кут. При цьому Пхеньян звинуватив Сеул та Вашингтон у «ворожій політиці».

«Ми зміцнимо союз із США після інавгурації Байдена й докладемо зусиль для великого прориву в тупиковій ситуації між Північною Кореєю та США та переговорах між двома Кореями», — оголосив Мун.

Північна Корея проводить нині зібрання партії, на якому лідер країни Кім Чен Ин закликав до розробки досконалішої ядерної зброї та активізації економіки країни.

На вихідних Кім критикував Південну Корею за співпрацю за «несуттєвими питаннями», такими як коронавірус, гуманітарна допомога і туризм.

Кім заявив, що міжкорейські відносини можуть бути відновлені, якщо Південь змінить «підхід» і припинить закупівлю нової зброї та спільні військові навчання зі США.

Однак у жовтні Кім заявив, що сподівається, що обидві Кореї зможуть помиритися після закінчення пандемії.

У 2019 році світ покладав надії на «нетрадиційні» посередницькі переговори Трампа між Кореями. Метою сторін була повна денуклеаризація Корейського півострова та укладення мирної угоди між КНДР та союзниками.

Однак «віз і нині там».

Конфлікт і його припинення важливі для всього світу хоча б тому, що Північна Корея є ядерною державою, а Південна Корея відмовилася від розробки ядерної зброї ще в 2017 році.

Якщо проводити аналогії, у 90-х від свого ядерного запасу відмовилася Україна. Однак це призвело не до укріплення нашої безпеки, а до війського нападу РФ на нас у 2014 році.

Як ми писали раніше, Китай надав лідеру Північної Кореї Кім Чен Ину та його сім'ї експериментальну вакцину проти коронавірусу.

Кім Чен Ин заявив, що КНДР розширить ядерний арсенал