Кінець довгобудам. Нацбанк ухвалив рішення відкликати ліцензію банку «Аркада»

Національний банк України повідомляє, що він ухвалив рішення від 24 вересня 2020 року №601-рш про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ АКБ «Аркада».

Це банк, відповідальний за багаторічні недобудови  у Києві – ЖК «Еврика», ЖК «Патріотика» та ЖК «Патріотика на озерах».

Перед тим, 25 серпня 2020 року, правління Нацбанку ухвалило рішення про віднесення «Аркади» до категорії неплатоспроможних. Це відбулося через зменшенням нормативів капіталу на 50 і більше відсотків від мінімального встановленого рівня.

Нацбанк називає причиною проблем із капіталом у банку втрату основного активу – будівлі головного офісу та земельної ділянки за адресою вул. Ольгинська, 3 у Києві.

У 2019 році «Аркада» надав цю нерухомість як заставу за кредитом, залученим пов’язаною з банком компанією-забудовником. На момент укладання кредитного договору оціночна вартість будівлі становила понад 620 млн грн (майже 27 % від усіх активів банку). Кредитор через несвоєчасне обслуговування боргу забудовником переоформив на себе право власності на цю будівлю. У зв’язку з цим «Аркада» списав із балансу цей будинок та ділянку. Як результат, капітал банку впав нижче нормативного рівня та став від’ємним.

Нацбанк запевнив, що понад 90 % вкладників «Аркади» (більше 5 000 осіб) отримають вклади в повному обсязі. Розмір їх вкладів не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму в 200 тис. грн. Клієнти із більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Загалом Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладникам в обсязі 285 млн грн.

Найбільшим акціонером банку (станом на 1 червня 2020 року) є Костянтин Паливода з опосередкованою часткою 74,80 %.

Виведення «Аркади» з ринку Нацбанк назвав не пов’язаним із затримкою введення забудовниками в експлуатацію будинків у Києві – ЖК «Еврика» та ЖК «Патріотика».

У 2019 році «Аркада» призупинив будівництво на майданчиках трьох житлових масивів: «Патріотика», «Еврика» та «Патріотика на озерах». Як повідомляє «Хмарочос», у квартири там вклалися більше 10 тисяч осіб. Будівельний альянс «Аркада» так і не ввів в експлуатацію 24 будинки, будівництво яких мав закінчити до кінця 2019 року.

Нагадаємо, що задля уникнення «банкопаду» Мінфін прагне отримати право понаднормового випуску облігацій внутрішньої держпозики для докапіталізації банків у 2021 році. У 2019 році докапіталізації потребували 11 установ на загальну суму 35,2 млрд грн.