Кирило Буданов розкрив деталі та причини вбивства Дениса Кірєєва
ГУР МО

Начальник української розвідки розповів «Радіо Свобода» деталі загибелі Дениса Кірєєва, якого вбили 5 березня у Києві.

За словами Буданова, Кірєєв був штатним співробітником ГУР Міноборони України і точно не був російським шпигуном. Начальник розвідки підтвердив, що його підлеглого вбили в автівці СБУ співробітники спецслужби. На запитання, чи ліквідували працівники СБУ українського героя Буданов відповів: «Це абсолютно так і є».

За словами генерала, у день вбивства машину Кірєєва, який прямував на заплановану зустріч в СБУ, спинив бус спецслужби, до якого він пересів.

«Кірєєв сказав усім зупинитися. Потім його пересадили в мікроавтобус, який поїхав не в цю центральну будівлю, а за кілька кварталів. Потім сталося те, що сталося... І його тіло випало з цього мікроавтобуса. Ось факти», — розповів Буданов.

Начальник розвідки також підтвердив, що розмовляв з Іваном Бакановим, колишнім головою СБУ, після вбивства українського агента, але той ніяк не зміг пояснити цей інцидент. Навесні правоохоронні органи заявляли деяким ЗМІ, що СБУ ліквідували нібито російського шпигуна. Але Буданов назвав це «спробою захиститися» та заявив, що «чудово» знає людей, які «стратили» Кірєєва.

Розповів начальник розвідки і про роль Кірєєва на переговорах в Білорусі: «Оскільки людина вже загинула, ми можемо про це казати: головне завдання, яке ми йому поставили — це затягнути процес для того, щоб виграти час. Оскільки пан Кірєєв особисто знав двох осіб з того переговорного процесу, які представляли російську сторону».

Буданов зазначив, що, на його особисту думку, Кірєєва вбили, щоб він не міг виконати свою місію.

«Ще раз хочу це підкреслити: у того, хто це навмисно зробив, було на меті не допустити того, щоб ми втрутилися в чужу гру і затягнули цей процес для того, щоб дозволити нашим ЗСУ, скажімо так, зробити певні дії по відсічі ворога. ​Була певна кількість людей, яка не дуже хотіла, щоб Україна перемогла», — пояснив генерал та додав, що це були люди з української сторони.

Справа про вбивство Кірєєва знову з'явилась в українському інформпросторі після того, як видання The Wall Street Journal опублікувало текст із розповіддю про те, що саме він був людиною, яка попередила про вторгнення й атаку на Київ 23 лютого 2022.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Кірєєва вбили через погану координацію між СБУ та ГУР — Подоляк