Китай бореться з Інтернет-монополіями і пропонує нові обмежувальні правила

Китай збирається впровадити нові правила  — наслідок занепокоєння урядом Пекіну зростанням впливу цифрових платформ. 22-сторінковий проект Державного управління з питань регулювання ринку (SAMR) буде першою спробою визначити, що є антиконкурентною поведінкою у технічному секторі.

Нові правила можуть торкнутися китайських технічних гігантів — Alibaba, Ant Group та Tencent, а також платформи доставки їжі Meituan, повідомляє BBC.

Акції Alibaba та JD.com подешевшали на торгах  у середу після того, як запропоновані правила були оприлюднені у вівторок.

Новина про правила була оприлюднена, коли обидві компанії готувалися до Дня одиноких людей, щорічного онлайн-продажу, який є їх найбільш прибутковим днем ​​у році.

Суть нових правил

Нові правила перешкоджатимуть компаніям ділитися конфіденційними даними споживачів, об'єднуватися, щоб витискати менші компанії і демпінгувати, щоб усунути конкурентів.

Вони також зроблять акцент на платформах, які змушують бізнес до ексклюзивних домовленостей, у чому торговці та конкуренти звинувачують Alibaba.

Положення також будуть спрямовані на компанії, які по-різному ставляться до клієнтів залежно від їхніх даних та звичок витрат.

SAMR вимагає оглядів та відгуків від громадськості щодо проекту антимонопольних вказівок до кінця місяця.

Наскільки домінуючими є великі компанії

Alibaba та JD.com домінують на роздрібному ринку Інтернету в Китаї, разом складаючи приблизно три чверті китайської електронної комерції.

Станом на вересень Alibaba похвалився 881 млн мобільних активних користувачів щомісяця — це більше половини населення Китаю.

Пекін окремо висловив занепокоєння дочірньою компанією Alibaba Ant Group. Вона має близько 1,3 млрд користувачів, переважно в Китаї, де працює Alipay, домінуюча в країні система цифрових платежів.

Tencent, який володіє конкуруючою платіжною системою, а також є найбільшою у світі ігровою компанією, також може потрапити під перевірку.

Світова тенденція до антимонопольних розслідувань

Китайська влада не одинока у занепокоєнні вибуховим зростанням деяких Інтернет-платформ.

Європейський Союз оголосив антимонопольне звинувачення проти Amazon, яка, на думку політиків, зловживає владою на ринку в Німеччині та Франції.

Тим часом влада США вживає заходів проти домінування Google як пошукової системи в Інтернеті.

Міністерство юстиції США назвало технологічного гіганта «монопольним воротарем Інтернету». Це найбільший антимонопольний позов у ​​США з часу розгляду справи проти Microsoft наприкінці 1990-х.

Як ми писали в жовтні, конгресмени США звинувачують чотири корпорації —֫ технічні гіганти у «монополізації влади». Парламентарі-демократи рекомендують розділити Google, Amazon, Facebook та Apple.

Державне агентство розвитку туризму і Google підписали меморандум про співпрацю