Китай пропонує Європі залишити контроль росії над окупованими територіями України — WSJ

Спецпредставник Китаю Лі Хуей під час свого турне закликав лідерів європейських країн підтримати негайне припинення вогню на території України із збереженням контролю росії над окупованими територіями. Про це пише The Wall Street Journal з посилання на джерела.

За даними видання, західні посадовці сумніваються, що Китай може бути «чесним посередником» у переговорах з рф, але водночас поки не хочуть остаточно відкидати його миротворчі ініціативи. У результаті Лі Хуей отримав «холодний прийом».

«Ми пояснили, що замороження конфлікту не в інтересах міжнародної спільноти, доки росія не виведе свої війська», — сказав виданню дипломат, який брав участь у переговорах з Лі Хуеєм.

За його словами, китайському посланцю також роз'яснили, що «неможливо розділити Європу та Америку» і Європа не припинить військову допомогу Україні. При цьому, як пише WSJ, західні країни координували свої дії, щоби Пекін отримав однакові повідомлення.

Інший дипломат розповів, що голова мета Китаю у цьому турне — переконати європейців, що росія не програє у війні і не збирається застосовувати ядерну зброю.

Нагадаємо, Лі Хуей 16-17 травня відвідав Київ, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, головою ОП Андрієм Єрмаком, міністром іноземних справ Андрієм Кулебою та представниками Міноборони, Мінінфраструктури та Міненергетики.

Далі він відвідав Польщу, Францію та Німеччину, а 26 травня прибув до Москви.